Direct naar artikelinhoud

Rente spaarboekjes zal verder blijven dalen

Verscheidene banken zullen in de komende maanden de rente op spaarboekjes nog verder verlagen, waarschuwen bankiers. Ze beklemtonen dat de rente-inkomsten van de banken nog steeds onder druk staan.

De rente op spaarboekjes is nu al historisch laag. De vier grootbanken bieden hoogstens 1 procent rente op hun klassieke boekjes. Toch stegen de inlagen op spaarboekjes vorig jaar met bijna 20 miljard euro tot een recordbedrag van meer dan 230 miljard.

De waarschuwing dat de spaarrente verder zal dalen, is opmerkelijk. Het dieptepunt van de marktrente ligt immers achter de rug. Vooral de langetermijnrente is sinds de bodem in december duidelijk gestegen. Maar de hogere marktrente zal volgens bankiers niet meteen leiden tot een hogere spaarrente, wel integendeel.

De verklaring is dat de banken hun rentetarieven voor een belangrijk deel bepalen op basis van beleggingen uit het verleden. "Ik verwacht nog renteverlagingen op spaarboekjes. We moeten dit jaar geld herbeleggen tegen een veel lagere rente dan we er vroeger voor kregen", zegt Dirk Dewulf, directeur van NIBC Direct België.

Het rendement van een Belgische staatsobligatie met een looptijd van vijf jaar bedroeg afgelopen weekend amper 1,2 procent, tegenover 4 procent begin 2008. Bij KBC denkt men al in de richting van een renteverlaging. "In België is er wellicht ruimte om de depositorente nog lichtjes te verlagen", viel enkele dagen geleden te horen.

Een andere bankier die anoniem wil blijven, sluit zich daar bij aan. "De spaarrente reageert met vertraging op de marktrente."

Om commerciële redenen wil geen enkele bank toegeven dat zijzelf in de nabije toekomst de rente op spaarboekjes zal verlagen. Maar verscheidene bankiers onderstrepen dat een verdere verlaging van de rente heel waarschijnlijk is.

Een verdere daling van de rente op spaarboekjes zal wellicht geen grote uitstroom van geld veroorzaken. De Belgische spaarder had in 2012 al een grote voorkeur voor spaarboekjes en andere producten die ontsnapten aan de verhoging van de roerende voorheffing. Het spaarboekje werd op 1 januari van dit jaar nog interessanter, want de federale regering besliste de roerende voorheffing op veel andere spaarproducten opnieuw op te trekken.