Direct naar artikelinhoud

Straatvoer

Vergeet die vettige braadworst op de markt: de blitse, alternatieve food trucks schieten als paddenstoelen uit de grond. Volgend weekend en het weekend erop kun je ze testen op foodtruck- festival Barrio Cantina. Wij tippen er alvast vier. Ontdek ook het favoriete gerecht van de food truckers, op p. 18.

1: Stella's Soup & Stuff

Retro smikken

"Het zou zonde zijn van de mooie caravan om mijn outfit er niet op af te stemmen", dixit retrolady Eva Schell. Zij besloot een jaar geleden om haar carrière annex goed loon in human resources op te geven voor een loopbaan als food trucker.

Eva: "Tijdens een vakantie in Madagascar leerde ik een Amerikaan kennen die gepassioneerd was door voedsel. Hij zei: "Start toch gewoon een food truck". Mijn omgeving stond er aanvankelijk sceptisch tegenover, omdat ik mijn zekerheid opgaf. Want ja: 'food truck' klinkt hip, maar 'ambulante handel' en 'straatleurder' al heel wat minder. (lacht)

"Mijn caravan is er eentje uit '76. Ik kocht hem van Claudio Stellato, een circusartiest die op zijn beurt de caravan had gekocht van een waarzegster. Ik heb veel op Pinterest rondgekeken voor inspiratie. Ik hou echt van de stijl, retrorockabilly. De truck is mijn eigen poppenhuisje. Daarin serveer ik soep en pasta met een twist. Zo bevat mijn tomatensoep biopesto en mijn preisoep bieslookolie. Ik experimenteer ook graag met kruiden die ik op reis tegenkom, zoals wilde peper uit Madagascar. Ongelooflijk lekker, maar enkel daar te verkrijgen. Voor de pasta's geldt hetzelfde. Vorig jaar vierde ik Nieuwjaar in Frankrijk, met kip geflambeerd in calvados met cider en appels. Daar heb ik nu een pastavariant van gemaakt.

"Mijn keuken is helemaal niet gastronomisch. Ik bereid simpele gerechten met eerlijke producten en ben tegen meten en wegen. Alles gebeurt op het gevoel. Mijn soepen smaken dan ook nooit hetzelfde.

"De caravan maakt deel uit van het verhaal, en dus van het succes. Als een klant mij boekt, hoeft hij alleen maar een lange tafel met een rood geruit tafellaken te plaatsen en het decor is af. Heel mooi weer is echter niet goed voor de verkoop, want dan zoekt iedereen een terrasje op. Wat voor mij het beste werkt, is regenweer. Echt waar, dat zijn mijn topdagen! Zolang het maar niet te hard waait."

www.stellassoup.be


2: Monba

Pikante taco-zoenen

"Eerst werkte ik als licht- en geluidstechnicus", vertelt Gilles Monbailliu. In februari opende hij zijn taco-food truck in de Gentse Meubelfabriek, een verlaten fabriekspand met een tijdelijke invulling. Gilles kwam op het idee door te luistervinken tijdens een hoorzitting op de Oude Beestenmarkt. Terwijl hij er als technicus aan de slag was, hoorde hij dat er op die markt een standplaats zou vrijkomen.

Gilles: "Door dat gesprek af te luisteren, schoot het idee van een food truck me te binnen. Ik wilde al langer mijn eigen baas zijn en iets met voeding doen. Toen dacht ik echt op slag: het zou wijs zijn, moest ik dat plaatsje krijgen.

"Vervolgens heb ik door Mexico gereisd, waar je massa's food trucks ziet. Ik heb er dan ook een maand lang van de straat geleefd. De taco's die ik er at, gaven de doorslag. Zo'n simpele en lekkere maaltijd. Bovendien kun je een taco zo gezond of ongezond bereiden als je wil. Ik serveer vier verschillende vullingen: kip, rode chili, groene chili en een vegetarische variant met cashewnoten en guacamole. In de rode chili verwerk ik chipotlé, een Mexicaanse peper die een gerookte smaak heeft. De kippentaco met koolsla, appelciderazijn, mayonaise en cheddar verkoopt het beste. Alle taco's werk ik af met yoghurt en koriander.

"Food trucks zijn de culinaire toekomst. Voor pakweg vijfduizend euro ben je helemaal vertrokken. Mijn houten truck heb ik in Amsterdam gekocht van een Roemeen die er koekjes in bakte. Ik heb hem opgeschuurd en een Mexicaanse tint gegeven. Ik vind zo'n truck geweldig omdat er een losse sfeer rond hangt. De mensen die me vragen voor privéfeesten hebben geen zin om stijf aan tafel te zitten, wachtend op hun maaltijd. Taco's eet je gewoon staand.

"Als alles goed verloopt, sta ik binnenkort op de Oude Beestenmarkt. Het probleem is dat street food nog altijd beschouwd wordt als een te grote concurrentie voor de restaurants. Natuurlijk moeten er regels zijn, maar nu zijn ze toch wat te streng, vind ik. Food trucks in de stad zouden toch wijs zijn voor het straatbeeld, niet?"

www.monba.be


3: Jean Sur Mer

Noordzee-caravan

"Er kleeft een zeker vrijheidsgevoel aan een food truck." Jan Kegels maakte van zijn hobby zijn werk. Als kleine pagadder ging hij met zijn netje in zeeplassen op garnalen vissen, nu runt hij al vier jaar een food truck vol lekkers uit de Noordzee. Daar gaf hij zijn leven als marketingboy voor op.

Jan: "Het is begonnen in frituur De Helling, op Neeltje Jans in Zeeland, waar ik een portie kibbeling at. Dat zijn kleine stukjes gefrituurde witte vis. Later startte de Tour de France in België en bakte ik verse kibbeling voor mijn supporterende vrienden. Toen ging er een belletje rinkelen.

"Ik wilde het origineel aanpakken, dus ben ik op zoek gegaan naar een mooie caravan. Uiteindelijk vond ik er eentje uit 1974, een Belgisch model van De Roeck. Die heb ik helemaal gestript en omgebouwd. Een bevriende graficus heeft de vormgeving geïnspireerd op de typische wit-lichtblauwe strandcabines aan de Noordzee.

"Ik kreeg meteen zo veel aanvragen dat ik heb moeten uitbreiden. Naast mijn caravan bezit ik ook een oude Mercedes 508 uit '87 in dezelfde kleuren. De look is erg belangrijk voor een food truck. Mensen boeken mij omdat ze iets moois willen hebben staan. Het plaatje moet kloppen: ik ben Jantje de Visser.

"Mijn menu bestaat voor 95 procent uit Noordzeeproducten. Ik bied heel wat soorten witvis aan, zoals wijting, steenbolk, schar, pladijs, makreel, zeetong en daarnaast ook schelpdieren. Maar het populairste gerecht is en blijft kibbeling. Die werk ik af met verse remouladesaus - een soort tartaarsaus. Voor de fijnproevers heb ik een Peruviaanse ceviche van makreel. Dat is de perfecte tegenhanger van sushi, gedresseerd met tomaatjes, rode ajuin, koriander en wat fleur de sel.

"Ik vis zelf, maar puur voor de sport. Wat ik vang, belandt in mijn eigen diepvries. Voor Jean Sur Mer werk ik met een heel goede leverancier. Omdat ik zelf visser ben, weet mijn leverancier dat ik mindere kwaliteit gewoon terugstuur.

"Ik zie heel wat collega-food trucks op privé-events. Ze komen in alle geuren en kleuren. Het is een fenomeen dat zeker zal blijven groeien. Het aantal food truckers die vis serveren, blijft wel beperkt."

www.jeansurmer.be


4: De BagelBrigade

New Yorkse bagels uit Gent

"Een maand geleden was mijn eerste draaidag", zegt Eva Schampaert. Ze is danseres van opleiding en werkte vijftien jaar lang in de theaterwereld. Het ondernemerschap bleef echter kriebelen. Eva zocht en vond een haalbaar project: een food truck.

Eva: "In de eerste plaats moest het een betaalbaar project zijn. Ik heb mijn idee dus steeds kleiner en kleiner gemaakt, totdat het een food truck werd. (lacht) Ik ben beginnen zoeken naar een oude caravan en vond in Temse een Constructan uit '69: een heel geliefd, Belgisch merk. Vervolgens heb ik de hele caravan gestript tot op het chassis, en dat heb ik door een scheepsbouwer laten aanpakken. Alles begon met de huisstijl die mijn zus had gemaakt. Vervolgens heb ik op Pinterest een moodboard opgesteld. Wat ik voor ogen had: stijlvol en strak. Het mocht geen poppenhuisje worden.

"Ik heb zes jaar in New York gewoond, en daar at ik elke ochtend bagels. Vandaar dat ik nu bagels verkoop. In mijn truck toast en beleg ik ze. Ik verkoop zeven verschillende soorten, waaronder de klassieker met zalm en eentje met parmaham. Ook serveer ik een bagel met een verse hamburger ertussen die ik zelf bereid. Daarnaast heb ik twee zoete varianten in de aanbieding: eentje met vijgen en een met aardbeien en bosbessen. Mijn ingrediënten zijn voornamelijk lokaal, vers en seizoensgebonden.

"Mijn droom is om minstens één keer per week op een echte markt te staan. Maar een standplaats verkrijgen, is niet eenvoudig, want het aantal beschikbare plekjes is heel beperkt. Na mijn debuut met de BagelBrigade begonnen de aanvragen binnen te stromen. Zo mocht ik gaan staan op Brussel Brost, een groot studentenfeest van zesduizend man. De food truck als alternatief voor catering op feestjes kent echt een gigantische opmars. Mensen kiezen graag voor die specifieke look van de food truck. Zo'n truck zorgt voor instant sfeer en vormt het decor van het feest.

"In Amerika heb je een echte streetfoodcultuur. Food trucks maken daar deel uit van het straatbeeld, hier blijft het een rariteit. Ik heb eens naast een traditionele frietkraam gestaan, op een dorpse rommelmarkt. Terwijl de andere kraam hamburgers verkocht waarvan je geen idee had wat er allemaal in dat vlees verstopt zat, en mijn producten kraakvers waren, kwam er letterlijk niemand iets aan mijn kraam bestellen. Zo'n frietkraam maakt deel uit van de Belgische cultuur, de food truck nog lang niet."

www.bagelbrigade.be



--

STREET FOOD HEAVEN

Eén groot openluchtrestaurant met tientallen mobiele keukentjes, van Mexicaanse burrito's en Vietnamese springrolls tot Amerikaanse hamburgers en Thaise dumplings. Dat is Barrio Cantina, een festival dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt door Polé Polé, in Gent (12-14/9) en Antwerpen (19-21/9). Dj's zorgen voor de begeleidende beats bij je bordje straatvoer, en toffe zithoeken vormen het perfecte decor om van een versgeshakete mojito te nippen.

Gratis toegang, www.barriocantina.be