Direct naar artikelinhoud

Steeds meer producten te koop met ecocheques

Nooit eerder konden klanten in de supermarkt voor zo veel producten betalen met ecocheques. Vooral energiezuinige koelkasten en diepvriezers zijn populair.

Het aantal producten dat aangekocht kan worden met ecocheques - waarmee consumenten ecologisch duurzame producten kunnen kopen - is het afgelopen jaar flink uitgebreid. Bij de supermarktketen Makro kunnen de cheques gebruikt worden voor 5.500 producten, bij Delhaize voor meer dan 800, zo meldt Gazet van Antwerpen. Colruyt accepteert geen ecocheques omdat de keten het systeem te duur vindt.

Bijna een half miljoen Belgische werknemers krijgen in de loop van juni of juli een bedrag uitgekeerd in de vorm van ecocheques. Dat bedrag kan jaarlijks oplopen tot 250 euro. De ecocheques worden vooral gebruikt voor de aankoop van energiezuinige koelkasten en diepvriezers. Die toestellen mogen met ecocheques betaald worden als ze het label A+ of A++ dragen.

Droogkasten en wasmachines komen al in aanmerking vanaf het label A. Heel wat mensen gebruiken de cheques ook voor de aankoop van een nieuwe fiets, tuinmeubelen of biovoeding. Ook elektrische fietsen zijn een populair ecoproduct.

Sinds 2010 kunnen ook bepaalde bus- en treintickets met de cheques betaald worden.