Direct naar artikelinhoud

Voetbal een feest, behalve bij KBVB

Hoelang houdt bondsvoorzitter François De Keersmaecker (57) zich nog staande? Na zijn herverkiezing duiken dure onkostennota's van de scoutingcel van de Rode Duivels op en er rijzen vragen over het hotel voor het oefencentrum in Tubeke. De profclubs bereiden een offensief voor dat moet leiden tot grondige verandering.

Hoewel de nieuwe bondstop al een tijdje zweert dat hij voortaan de vinger op de knip houdt, bleek het toch mogelijk dat bepaalde leden van de technische staf in maart en april vijfsterrenhotels en chauffeurs boekten voor hun scoutingopdrachten in het buitenland. De onkostennota's lopen niet hoger op dan 900 euro, maar schetsen toch een beeld van de nationale ploeg als eiland binnen de Belgische Voetbalbond (KBVB) en van een top die de teugels opnieuw laat vieren.

Sinds het uitlekken van het financiële wan-beleid binnen de bond onder het bewind van CEO Steven Martens en voorzitter François De Keersmaecker geldt voor alle diensten immers een strikte procedure voor uitgaven. Het enige departement dat zich daaraan onttrekt, is de nationale ploeg. "Dat is onaanvaardbaar", klinkt het in een communiqué van de bond.

Dat CEO Gérard Linard en De Keersmaecker niet op de hoogte waren, wijten ze aan een ongelukkige timing. "Ik was druk bezig met vergaderingen en heb mijn mails niet meer bekeken."

Gisteren werd overleg gepleegd en is nogmaals benadrukt dat alle departementen zich aan de procedure met bestelbonnen moeten houden. Linard: "De volgende die met een buitensporige onkostennota komt aandraven, betaalt die uit eigen zak."

Hotel Tubeke

Ondertussen duikt alweer een nieuw probleem op. De afwerking van het hotel aan het oefencentrum in Tubeke, dat gebouwd werd met de winst van Euro 2000 en subsidies, loopt extra achterstand op en kost op die manier nog enkele honderdduizenden euro meer dan voorzien.

Bovendien is uit de nieuwe audit gebleken dat alle gebudgetteerde kosten ver overschreden zijn. Aanvankelijk was begroot op een hotel ter waarde van 7 miljoen euro, maar dat bedrag blijkt nu op te lopen tot meer dan 10 miljoen. De kostprijs van de parking, maar ook die van de schilderwerken en zelfs de gordijnen werden schromelijk onderschat. Volgens bepaalde bondsleden werd dat opzettelijk gedaan, zodat het project zeker goedgekeurd zou worden. In Wallonië dreigt echter een flinke discussie op te steken, want de Waalse overheid heeft miljoenen euro in het centrum gepompt. Alleen al in 2005 vloeide 10 miljoen euro belastinggeld naar het oefencentrum. Maar ook de federale overheid zag subsidies verdwijnen.

"Het klopt dat Tubize ons veel geld kost", geeft CEO Linard toe. "Maar we zullen dat recupereren dankzij de deal met een hotelketen die het hotel voor ons zal uitbaten. De eerste twee jaar zullen we met dat hotel zelfs al break-even draaien."

Enige voorwaarde is dan wel dat de Rode Duivels gebruikmaken van het oefencentrum én van het hotel. Onder CEO Steven Martens liet Marc Wilmots al weten dat hij daar geen zin in heeft en die houding is vandaag nog steeds niet veranderd. Volgens de bondscoach voldoen het centrum en het hotel niet aan de vereisten.

Linard is er niettemin van overtuigd dat hij Wilmots kan doen bijdraaien. Hij zweert dat de Rode Duivels vanaf maart 2016 enkel nog in een ander hotel zullen mogen verblijven als het absoluut nodig is.

Strijdplan Pro League

Het is een publiek geheim dat de profclubs allerminst tevreden zijn met de herverkiezing van bondsvoorzitter De Keersmaecker. Na de straffe verklaringen van onder meer Marc Coucke, Bart Verhaeghe en Joseph Allijns heeft de Pro League intern overleg gepleegd. Samen met voorzitter Roger Vanden Stock werd beslist om een plan uit te werken dat moet uitmonden in grondige hervormingen van de bondsstructuur.

Belangrijkste eis wordt niet het ontslag van De Keersmaecker, maar het in evenwicht brengen van de stemmen in het Uitvoerend Comité en de raad van bestuur. Sinds jaar en dag hebben de amateurs daar de meerderheid. Bij de amateurs leeft weinig animo om dat te veranderen. De profs maken zich echter sterk dat ze één belangrijke troef in handen hebben: geld.