Direct naar artikelinhoud

Matig Anderlecht pakt eerste zege

Anderlecht pakte zaterdag zijn eerste competitiezege, maar de overwinning tegen een offensief onmachtig Beerschot was er een zonder glans. John van den Brom hield vast aan het aanvallend ingestelde team dat Ekranas wegveegde.

We kregen een ronduit slappe wedstrijd te zien, waarin het vaak op het middenveld al misliep en waarin het aan tempo en doelgevaar ontbrak. Beerschot kreeg over heel de wedstrijd niet één bal tussen de palen, spits Coulibaly stak negentig minuten lang in de achterzak van Olivier Deschacht, die ook alle kopduels won van de boomlange aanvaller.

Deschacht was samen met een alomtegenwoordige Biglia en een goeie Jovanovic een van de lichtpunten bij Anderlecht, waar verder niemand het niveau van woensdag haalde. Milan Jovanovic lijkt een zekere druk van zich te hebben afgeworpen en ging zaterdag frivool zijn mannetje voorbij. Na een vlotte combinatie met Kanu gaf hij met een slim opwippertje de aanzet tot het enige doelpunt, dat door de Braziliaan knap in één tijd voorbij Stijnen gejaagd werd.

Anderlecht controleerde en de 1-0 leek nooit in gevaar, maar pas in de slotfase ging paars-wit weer dreigen. Mbokani kopte toen een vrijschop van Biglia op de deklat en kreeg een strafschop nadat Bodor wat al te opzichtig aan zijn lijf ging hangen. Iedereen hield zich deze keer aan het lijstje van John van den Brom, maar Guillaume Gillet trapte de penalty op de paal.

"Het was een moeizame avond voor ons", gaf Van den Brom toe. "Wij hadden ervoor gekozen ons systeem met vier aanvallendespelers en slechts twee middenvelders te behouden. Dan weet je dat je op het middenveld in de problemen kan komen omdat je een mannetje minder hebt, maar De Sutter heeft dat goed ingevuld door bij te springen. Alleen ging dat een beetje ten nadele van zijn aanvallende kwaliteiten."

Dwong Anderlecht met deze veldbezetting te weinig kansen en doelgevaar af, dan gaf het deze keer ook niks weg. De verdediging lag de voorbije weken nog wel eens onder vuur, maar ook Van den Brom zag dat daar deze keer niets misliep. "Ik denk dat Beerschot geen kansen gehad heeft", vertelde de Anderlechtcoach. "Ik moet mijn verdediging een compliment geven, zij gaven niks weg. Met onze lopende middenvelders en onze spitsen hadden we controle over de wedstrijd, maar het was niet sprankelend."