Direct naar artikelinhoud

'Ik eruit, zij eruit of wij er allemaal uit'

Het gedonder in de bestuurskamer van Ajax is nog lang niet voorbij. Gisteren kwam in de ArenA de ledenraad bijeen om naar de uitleg te luisteren van vier leden van de raad van commissarissen die vorige woensdag, buiten het medeweten van Johan Cruijff om, Louis van Gaal aanstelden als toekomstige algemeen directeur. 'Met deze raad wil ik niet verder', sneerde Cruijff na afloop.

Zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Heracles was duidelijk hoe de supporters over het conflict binnen de raad van commissarissen (RvC) denken. Op hun spandoeken spotten ze met de voorzitter van de RvC, Steven ten Have ('Wie ben jij dan?') terwijl ze hun onvoorwaardelijke steun gaven aan Ajaxicoon Johan Cruijff. "Stuur de RvC weg en spreek het vertrouwen uit in Johan Cruijff", was hun niet mis te verstane boodschap. Daar hoopte ook Cruijff op, die speciaal uit Barcelona overvloog om de ledenraad bij te wonen. De legendarische nummer 14 rekende erop dat de vier 'verraders' (onder wie Edgar Davids) van de RvC, die buiten zijn wil om Louis van Gaal vanaf 1 juli 2012 een contract gaf als algemeen directeur en ook Danny Blind in eer herstelde als tijdelijk technisch directeur, in hun blootje zouden worden gezet: "Hoe kun je nog met mensen door dezelfde deur als die achter mijn rug een beleid invullen dat totaal haaks staat op het plan dat is opgemaakt door de technische jongens, twintig ex-voetballers. Het lijkt me normaal dat we dat uitvoeren maar dan moeten er beslissingen genomen worden."

Alleen bleek dat statutair niet mogelijk, zo legde voorzitter Uri Coronel uit. De RvC mag wettelijk benoemen wie het wil, de ledenraad kan die niet ongedaan maken. Wat de ledenraad wél kan, is de RvC ontbinden, maar zover is het gisteren tot grote ontgoocheling van Cruijff niet gekomen. "Er zijn stevige woorden gezegd maar het is nooit tot een ordinaire scheldpartij gekomen", suste Coronel. Al kreeg ten Have wel een veeg uit de pan. "De ledenraad vond dat het geen schoonheidsprijs verdiende hoe Louis van Gaal werd binnengehaald", erkende Rob Been junior, voorzitter van de ledenraad. "Ten Have heeft daarvoor zijn excuses aangeboden."

28 november ledenraad

Op maandag 28 november zal de ledenraad wél stelling nemen en over het voortbestaan van de RvC stemmen. "Ik zal die niet bijwonen want ik heb toch geen stemrecht", liet Cruijff weten. "Ik wilde vandaag al duidelijkheid maar dat kon niet om juridische redenen of zo. Ik zal zelf niet opstappen, het is nu aan de club. Maar met deze raad wil ik niet verder. Er is een vertrouwensbreuk. Ofwel kiezen ze nu voor mij of voor de anderen. Ik er uit, zij er uit of wij er allemaal uit. Er zijn te veel zaken gebeurd die me niet bevallen." Dat onder meer twee van zijn beschermelingen op het jeugdcomplex De Toekomst, Jonk en Bergkamp, in vraag worden gesteld, zint Cruijff niet: "Ik sta voor 200 procent achter wat er op De Toekomst gebeurt. Hoe de RvC met hen en andere ex-spelers omgaat, is voor mij onaanvaardbaar."

Ook de ledenraad had het over een conflict dat niet meer te lijmen valt, maar hoe het echt afloopt bij Ajax, dat zal pas op 12 december, wanneer de aandeelhouders hun jaarlijkse vergadering houden, duidelijk worden. Ten Have hoopt dat het niet tot een breuk komt: "Er moet niet gekozen worden. We willen met twee iconen van de club verder. Van Gaal als algemeen directeur, Cruijff in een wat andere rol. Daarop hebben we ingezet en ik geloof dat we daarvoor een brede steun krijgen. Als iedereen zijn eigenbelang en ego's aan de kant zet, komt het wel goed. We willen aan het werk met de beste mensen. Iedereen moet professioneel zijn, Ajacied zijn. De supporters vragen dat van ons. En laat er geen misverstand over bestaan: wij vinden Johan Cruijff belangrijk voor Ajax."

Rob Been junior sluit een samenwerking tussen beiden ook niet uit, ondanks hun dispuut: "Het zou best kunnen dat ze gaan samenwerken. Het is Johan ook niet om Van Gaal te doen. Hij wil alleen niet verder met de huidige RvC. Hij vindt het ook belangrijk dat zijn plan op De Toekomst wordt uitgevoerd. Waarom zou Van Gaal dat plan niet kunnen uitvoeren?"