Direct naar artikelinhoud

Fluxys stapt mee in bouw internationale gaspijpleiding

De Belgische gasnet-beheerder Fluxys neemt een belang van 16 procent in TAP, het bedrijf dat een nieuwe grote aardgaspijpleiding in de Balkan gaat aanleggen. Dankzij de TAP-pijplijn zal aardgas uit nieuwe bronnen in Azerbeidzjan naar Europa kunnen stromen.

Fluxys neemt een belang van 16 procent in TAP, een project voor de bouw van een grote aardgaspijpleiding in de Balkan. Die zal tegen 2019 gas uit nieuwe Azerbeidzjaanse bronnen naar Europa voeren.

Dankzij de betrokkenheid van Fluxys zal ook België gas uit Azerbeidzjan kunnen afnemen, wat de bevoorradingszekerheid vergroot.

Na bijna een jaar onderhandelen kon het management van Fluxys gisteren een akkoord tekenen over een toetreding tot het TAP-consortium, een van de grootste gasinfrastructuurprojecten in Europa. Het is voor CEO Walter Peeraer een mooie opsteker, nadat Fluxys de voorbije jaren naast veel andere deals greep.

1 Wat is TAP?

TAP, voluit de Trans Adriatic Pipeline, is een project voor de bouw van een nieuwe grote aardgaspijpleiding in de Balkanregio. De pijpleiding start aan de Grieks-Turkse grens en loopt via het noorden van Griekenland naar Albanië. Daar gaat de pijpleiding onder de Adriatische Zee naar de hak van Italië. Zo sluit het aan op het Italiaanse aardgasnet. Het 800 kilometer lange project is een cruciale link om aardgas uit nieuwe bronnen in de regio van de Kaspische Zee naar Europa te brengen. De TAP sluit immers aan op de Transanatolische pijpleiding (TANAP) in Turkije die rechtstreeks gekoppeld zal zijn met het Shah Deniz-gasveld. Shah Deniz is een grote aardgasvoorraad in de Kaspische Zee. Daar wordt nu al aardgas opgepompt voor de regionale markt. De aandeelhouders van Shah Deniz gaan de komende jaren miljarden investeren om de productie flink op te krikken, zodat er ook grote volumes aardgas naar Europa kunnen stromen.

De TAP zal 16 miljard kubieke meter aardgas naar Europa kunnen voeren. Dat is bijna het jaarlijkse aardgasverbruik in ons land.

2 Waarom stapt Fluxys in een dergelijk project?

Fluxys, dat de Belgische gemeenten onder zijn aandeelhouders telt, is behalve de uitbater van het Belgische aardgasnet (via de beursgenoteerde dochter Fluxys Belgium), ook actief in aardgasinfrastructuur die op de een of andere manier gelinkt is aan het Belgische net of die extra aardgasstromen naar België kan aantrekken.

TAP is een belangrijk leidingenproject om aardgas uit de Kaspische regio naar België te halen en de bevoorrading te diversifiëren, geeft Fluxys-CEO Walter Peeraer aan. Fluxys heeft via pijpleidingen in Duitsland en Zwitserland tentakels tot in Italië, waar de TAP-pijpleiding toekomt. Europa wordt zo minder afhankelijk van grote leveranciers als Rusland of Algerije.

3 Hoeveel zal dat kosten?

Het TAP-consortium heeft de precieze kostprijs van het project steeds angstvallig geheim gehouden. TAP stond in concurrentie met Nabucco, een rivaliserend project dat het gas uit Azerbeidzjan via Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk naar West-Europa wilde vervoeren. Uiteindelijk werd TAP boven Nabucco gekozen omdat die route zo'n 500 kilometer korter en dus ook goedkoper is.

Tot op vandaag blijft het investeringsbedrag onbekend, al circuleert een kostenplaatje van 5 miljard Zwitserse frank (4 miljard euro). De Griekse premier Antonis Samaras schatte dat de werken op het Griekse grondgebied 1,5 miljard euro zullen kosten, terwijl het Albanese deel op 1 miljard euro wordt begroot.

Fluxys zal als aandeelhouder zijn deel (16%) van de bouwkosten moeten bijdragen. De overige aandeelhouders zijn de oliebedrijven BP (20%), Socar (20%) en Total (10%) die het Shah Deniz-gasveld uitbaten. Ook de energiebedrijven Statoil (20%), E.ON (9%) en Axpo (5%) bezitten kleinere participaties.

4 Wanneer kan gas Azerbeidzjan beginnen vloeien?

Als er dit jaar de definitieve investeringsbeslissingen worden genomen, kan de bouw van de pijpleiding in 2015 van start gaan. Als alles volgens plan verloopt, kan het eerste Azerbeidzjaanse gas in 2019 in Italië aankomen.

Om dat gas nog verder richting Zwitserland, Duitsland en België te krijgen, moeten nog extra investeringen gebeuren. De Fluxys-pijpleidingen tussen België en Italië zijn nu immers enkel geschikt om aardgas van Noord naar Zuid te vervoeren. Die pijpleidingen werden vroeger aangelegd om aardgas uit Noordzeevelden naar Italië te verpompen. Fluxys heeft wel een plan opgesteld om de pijpleidingen flexibel te maken, zodat ze ook aardgas in de andere richting zullen kunnen pompen.