Direct naar artikelinhoud

Cassette Store Day: analoog verleden in fast-forward

De digitale revolutie wordt voor één dag de kop ingedrukt. Vandaag viert men wereldwijd Cassette Store Day. In ons land besluit die hoogdag van de magneetband met een wereldkampioenschap cassettes Spelen. Dj's, hou uw potlood bij de hand.

Geen flauw idee wat we met die vorige zin bedoelden? Dan is de kans erg groot dat u jonger bent dan 25. Wie opgroeide met muziekcassettes herinnert zich vast wel hoe je met een potlood verwoed koterde in de ronde gaten van zo'n bandje, om een meterslange tape opnieuw in de spoelen te peuteren. Méér dan eens vloekte je op die rotdingen, als ze weer eens vastliepen in je tapedeck.

Sinds de eeuwwisseling speelden gebruiksvriendelijkere, digitale geluidsdragers de cassette, ofte K7, uit de markt. Of toch bijna, want de ooit zo populaire tape is nooit helemaal verdwenen. Vandaag is ze zelfs aan een bescheiden opgang toe. Op Cassette Store Day worden daarom heel wat hipsters, muziekfreaks en nostalgici verwacht in Gentbrugge, waar het Belgische zwaartepunt van die hoogdag ligt.

Vriendschapsbandje

Maar waarom beleeft de onhandige cassette eigenlijk een renaissance? Oudere muziekfans lijken het antwoord te kennen: de romantiek van de mixtape werd nooit meer geëvenaard in het digitale tijdperk. Elke pummel kan een eindeloze muzieklijst samenstellen op Spotify. Maar met zo'n ouderwetse mixtape bepaalde je ooit bewust je eigen identiteit, bekeerde je goede vrienden, of verleidde je de liefde van je leven. "Het was een teken van vriendschap, wanneer je een mixtape maakte voor iemand", knikt Steve Slingeneyer. De voormalige drummer van Soulwax is nu beter bekend als dj One Man Party. Hij dingt vanavond mee naar het goud tijdens het WK cassettes spelen. Een competitieve vibe verwacht Slingeneyer niet tijdens dat humoristisch bedoelde tornooi. Eerder een viering onder gelijkgestemde zielen. "Ik ben van plan om de mafste en leukste muziek te spelen uit mijn cassettecollectie. Al een hele tijd staat er geen tapedeck meer thuis, maar van zo'n driehonderd tapes heb ik nooit afstand kunnen doen. In die beslissing speelt vooral nostalgie mee. Maar is dat ook niet zo'n beetje de bestaansreden van Cassette Store Day?"

De wedstrijd, waarbij een kunstig handballet aan de stereo-installatie wordt vereist, gaat 's avonds door in KERK, een voormalig fabriekspand in Gentbrugge. Die site doet tijdelijk dienst als analoog bedevaartsoord. Hier wordt de antieke geluidsdrager opnieuw zalig verklaard.

Bij Jasper Wentzel van platenfirma PIAS is de liefde voor cassettes nooit uitgedoofd. Ook hij neemt daarom deel aan de wedstrijd. "Zelfs vandaag koop ik nog tapes: in het Oostblok zijn die makkelijk te vinden. Ik heb mijn tapedeck nooit afgekoppeld, en op zolder staan zo'n zeshonderd cassettes. Mijn favoriete platen beluister ik weliswaar liever op vinyl, maar ik ben verwonderd over hoe goed de klank van cassette eigenlijk is. De vooroordelen over een doffe klank of lagen ruis zijn overroepen." Van zijn collectie getapete platen zal hij trouwens nooit afstand doen: "Indertijd maakte ik zelf de hoesjes bij alle cassettes. (lacht) Ik beschouw die tapes zo'n beetje als mijn eigen kleine kunstcollectie."

Die verzameling benijdt dj Fredo hem vast. "Ik heb twee weken terug al mijn cassettes weggesmeten. Twéé dagen voor ze me vroegen om te dj'en met tapedeck! De enige cassette die ik nog bezit, is één uit 1990 met de titel 'Goeie muziek maar slecht opgenomen'. Maar die tape mag je gerust de samenvatting noemen van mijn dj-carrière, die tien jaar later is begonnen."

Schokbestendig

De laatste deelnemer, Sofie Sticker van Radio Flamingo, blikt vandaag vooral met grote nostalgie terug naar het uitwisselen van mixtapes. "Zo leerde je muziek kennen die je in een ander geval sneller zou afzetten of doorspoelen: met vinyl verschuif je de naald, en bij een cd of online bestaat de skiptoets. Een tape kun je natuurlijk ook doorspoelen, maar bij voorkeur spaarde je de batterijen van je walkman. Nog een voordeel van cassette? In de badkamer zet ik liever geen gevoelige platenspeler. Een cassettedeck met mechanische knoppen kan wel wat hebben, en een tape van 30 à 60 minuten is bovendien ideaal om een bad bij te nemen."

Om nog heel wat andere redenen brengt een aantal indielabels en DIY-bands hun muziek vandaag ook uit op cassette. Omdat de K7 wint van mp3 op vlak van charme, bijvoorbeeld. Ook acht Belgische groepen, waaronder Bed Rugs, Teen Creeps en The Future Dead brengen zaterdag een compilatiecassette uit. Die heet Bouncy Sounds from Belgian Basements en is enkel verkrijgbaar op Cassette Store Day. Daarnaast is een live-show van Dans Dans in de Roma op slechts honderd genummerde exemplaren getapet. Fan van collector's items, en voorzienig genoeg om steeds een potlood binnen handbereik te houden? U weet waarheen.

Cassette Store Day, op 27/9 in KERK (Kerkstraat 24, Gentbrugge)