Direct naar artikelinhoud

Papieren paradijzen

Wie van boeken houdt, herkent het: op reis slaat het hart over bij de toevallige ontdekking van een boekenwinkeltje. Dat is goed voor uren snuisteren. Loopt u even mee binnen in deze tien bijzondere paradijzen van papier. Rik Van Puymbroeck

Santorini, Atlantis: het Griekse eiland Santorini had alles, behalve een boekenwinkel en dus openden vakantiegangers Oliver en Craig die ooit. Boeken met uitzicht op zee, zeg maar. Main Marble Road, Oia, Kikladhes, Santorini.

Oakland, Book/Shop: niet alleen boeken, maar ook schriftjes, kalenders, posters en nog meer boekenprullaria.

482D, 49th Street, Oakland, Californië.

Alnwick, Barter Books: als u de slogan 'Keep Calm and Carry On' (of een variatie) vandaag te vaak hoort, dan komt dat door Barter Books. In de kasten van deze boekenwinkel werd de oude versie herontdekt. Alnwick Station, NE66 2NP Alnwick, Northumberland.

Ojai, Bart's Books: al bijna vijftig jaar een boekenwinkel in openlucht. Kun je zonnen terwijl je boeken koopt.

302 W. Matilija Street, Ojai, Californië 93023.

Londen, Word on the Water: het is een oude Nederlandse boot die deze tweedehandsboekenwinkel rondvaart op de Londense kanaaltjes en onder meer in Hackney en Paddington stopt.

New York, Brazenhead Books: ook in 'the city that never sleeps' wordt gelezen. In Upper East Manhattan ligt dit appartement op een tweede verdieping. Vol boeken. Je moet ze wel zelf zoeken.

Parijs, The Abbey Bookshop: Canadese boekwinkel volgestouwd met Engelstalige boeken. Er is alleen nog ruimte voor jazzmuziek. Die dan weer de nekpijn van het uren bandjeskijken goedmaakt.

29, Rue de la Parcheminerie, 75005 Parijs.

Parijs, Les Bouquinistes: geen ontdekking, maar daarom niet minder mooi. Langs de Seine in Parijs. Al heel lang en nog heel lang.

Singapore, Books Actally: oude kasregisters en typemachines zijn het decor, maar eigenaar Kenny Leck selecteert het aanbod aan ook nieuwe boeken.

9 Yong Siak Street, Tiong Bahru, Singapore.

Venetië, Libreria Alta Acqua: ze noemen zichzelf de mooiste boekenwinkel ter wereld en in Venetië moet dat dan in een gondel zijn. Droge voeten zijn niet gegarandeerd, een unieke ervaring wel.

Sestriere Castello, 5176/B,

30122 Venetië