Direct naar artikelinhoud

Bedrijf erkent dat kinderen iPads en iPhones maken

Kinderen tussen veertien en zestien jaar maken in China Appleproducten in fabrieken van de Taiwanese onderaannemer Foxconn.

De jonge arbeiders lopen formeel stage bij Foxconn tijdens hun opleiding. In werkelijkheid worden ze volgens China Labour Watch, een in New York gevestigde actiegroep die strijdt voor verbetering van arbeidsrechten in China, gedwongen tot zwaar productiewerk.

Direct na publicatie van het rapport erkende Foxconn de misstand, die onbedoeld zou zijn. Woensdag werden 56 minderjarige stagiairs teruggebracht naar school in Yantai in de provincie Shandong.

De minderjarigen werkten niet aan de productie van iPhones of andere Apple-producten, maar aan de nieuwe spelcomputer Nintendo Wii. Ze werden volgens het bedrijf aangenomen vanwege het tekort van 19.000 arbeidskrachten in de Yantai- productiezone, met medeweten van de lokale autoriteiten.

Eerder dit jaar werden ook in Chinese fabrieken van Samsung jonge studenten aangetroffen en waren er geruchten over de inzet van jongeren bij de fabricage in de Foxconn-fabrieken van iPhones.

Tijdens het onderzoek sprak China Labour Watch onder meer met een 14-jarige scholier van een technische school in Yantai. Hij werd samen met tweehonderd klasgenoten tewerkgesteld werd op de afdeling intern transport van Foxconns Yantai Techonology Park. Daar werkte hij van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends. Hij zou van zijn opleiding worden verwijderd als hij zijn productietijd in de fabriek niet zou afmaken, vertelde de scholier, die door de zware werkomstandigheden ziek werd.

"Onderwijsinstituten ontvangen een premie voor elke arbeidskracht die ze aanleveren", zegt onderzoeker Li Qiang van China Labour Watch in New York. "De bonus is afhankelijk van hoe lang de student blijft werken, wat kan variëren van een tot drie maanden. De premie ligt dan tussen de 120 en 180 euro."

De bonus is volgens hem een van de redenen waarom de scholen meewerken. "De andere reden is dat dit het beleid is van de lokale overheden." De woensdag weggestuurde 56 minderjarigen zijn volgens Li Qiang het topje van de ijsberg. In dezelfde fabriek ging het zeker om tweehonderd gedwongen tewerkgestelde jongeren, zegt hij. "Maar die zijn waarschijnlijk al eerder weggestuurd."

Volgens de internationale arbeidswetgeving is het niet verboden om veertienjarigen te laten werken. Kinderen tussen 12 en 14 jaar mogen licht economisch werk verrichten, wat meestal neerkomt op maximaal 14 uur per week. Het werk mag scholing niet in de weg staan en niet schadelijk zijn voor de gezondheid.