Direct naar artikelinhoud

Vlaamse Sofie Merckx verkozen voor extreem links in Charleroi

Opvallende verkozene in Charleroi: Sofie Merckx (PTB) treedt er in de voetsporen van haar vader, PVDA-politicus Kris Merckx.

Sofie Merckx (38) kreeg het sociaal en politiek engagement met de paplepel ingegeven. Vader Kris is PVDA-politicus en mede-oprichter van Geneeskunde voor het volk, dokters die gratis medische hulp aanbieden. Als studente stond Sofie al op de barricaden te protesteren tegen de sluiting van de Renaultfabriek in Vilvoorde.

Toen de Dokters van het Volk in Charleroi in 1999 een extra hand konden gebruiken, pakte ze meteen haar boeltje en verhuisde ze naar de andere kant van de taalgrens. 'D'abord les gens, pas le profit' is niet voor niets haar levensmotto. De politiek leek de logische volgende stap. PTB, de Franstalige tegenhanger van PVDA, was de voor de hand liggende keuze. "Als je zoveel miserie ziet, kan je niet langs de zijlijn blijven staan", vertelt ze.

"Kinderen die telkens opnieuw ziek worden omdat ze in een huis vol schimmel wonen. Werklozen die zwaar depressief worden. Als dokter kan je enkel achteraf proberen genezen, als gemeenteraadslid kan je die problemen ook au fond aanpakken."

Meer dan 1100 voorkeurstemmen. 3400 voor de ganse partij. Ze beseft het nog niet goed, zegt ze. "Alle partijen in Charleroi waren in de aanloop naar de verkiezingen druk bezig met Paul Magnette en de PS het hof te maken, wij hebben ons als oppositie opgesteld. De kiezer heeft dat blijkbaar gesmaakt."

Betaalbaar wonen en goedkope medicijnen zijn haar stokpaardjes. Merckx: "Ik hoor andere partijen maar verkondigen dat Charleroi mooier moet worden, geen lelijke sociale woningen meer. Allemaal goed en wel, maar je kan die gezinnen toch niet in de kou laten staan?"