Direct naar artikelinhoud

Frankrijk verlaagt pensioenleeftijd tot 60

Vier dagen voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen heeft de Franse premier Jean-Marc Ayrault de pensioenleeftijd voor sommige beroepsgroepen verlaagd tot 60 jaar.

Het terugschroeven van een cruciale maatregel van Nicolas Sarkozy stond hoog op de lijst van campagnebeloften van de socialistische president François Hollande.

Zo komt het dat personen die op jonge leeftijd voltijds zijn beginnen werken weer op hun zestigste met pensioen kunnen, in plaats van op 62-jarige leeftijd. De nieuwe regel, waartoe het kabinet gisteren het licht op groen zette, gaat in vanaf 1 november.

Terwijl onder Sarkozy's maatregel enkel mensen die op hun 17de of vroeger waren beginnen werken recht hadden op pensionering op hun 60ste, geldt dat nu ook weer voor wie op zijn 18de of 19de op de arbeidsmarkt terechtkwam.

De voorwaarde blijft wel dat ze 41 jaar lang aan het sociale-zekerheidsbestel hebben bijgedragen. In die periode worden wel situaties meegerekend zoals legerdienst, ziekteverlof, moederschapsverlof of rustperiodes na een arbeidsongeval.

Terwijl vakbonden als de CGT de maatregel toejuichen, betreuren ze ook dat hij niet verder ging en dat de ingerekende periodes van afwezigheid niet langer mogen duren. De patroonsorganisatie Medef heeft het echter over "een onrustwekkende maatregel voor de financiële houdbaarheid van de pensioensregelingen en voor de competitiviteit van onze bedrijven".

'Financieel in orde'

Volgens minister van Sociale Zaken Marisol Touraine betreft het echter "een keuze voor sociale rechtvaardigheid. Het kwam erop neer een snelle correctie in te voeren op de hervorming van het pensioenstelsel in 2010".

Touraine zegt dat de maatregel overigens gefinancierd is en onder het jaarlijkse plafond van 5 miljard euro blijft dat premier Jean-Marc Ayrault in deze had vooropgesteld. Wel zullen loontrekkenden en bedrijfsleiders maandelijks iets meer moeten afdragen.