Direct naar artikelinhoud

Welshe sensatie Gareth Bale is garantie op wereldgoals

Gareth fucking Bale. Sam Allardyce, manager van West Ham, flapte het er maandag zomaar uit. Het was niet eens beledigend bedoeld, eerder uit bewondering voor zo veel gratie, zo veel talent. Bale (23) had net ervoor West Ham-Tottenham beslist met een wereldgoal. De zoveelste waarmee de kloon van Cristiano Ronaldo de headlines domineert.

Spelers, zelfs ploegmaats, kijken met open mond naar hem ("Hij is ongelooflijk", zegt Jan Vertonghen). Haast elke bal die hij tegenwoordig richting doel trapt, verdwijnt ergens onhoudbaar in een bovenhoek. In zijn laatste zeven wedstrijden scoorde de ster van Tottenham negen keer. Bijna de helft daarvan waren fantastische goals, allemaal hits op YouTube.

Bijna allemaal doelpunten met een dramatisch gevolg ook. Op Robin van Persie (Manchester United) na maakte geen enkele speler zo veel beslissende doelpunten als Bale. Tegen Lyon was zijn vrijschop de winnende treffer, zijn schot in de wedstrijd tegen West Ham was dat ook. Vanop zo'n 25 meter trapte hij de bal met zijn linkervoet krachtig in de verste hoek.

Alsof het niets was. Zelfs de vijand, Sam Allardyce, coach van West Ham, werd er lyrisch van. "Wij zijn door één man geklopt", zei Allardyce. "Natuurlijk ben ik ontgoocheld dat hij ons de das omdeed, maar ik bewonder hem. Het was een wereldgoal. Er wordt veel gepraat over wat Van Persie voor mekaar heeft gekregen bij United, maar niemand is belangrijker voor zijn team dan Bale voor Tottenham. Wereldklasse."

Zwabberballen

André Villas-Boas, de coach van Bale, voegde daaraan toe: "Hij is speciaal." Maandag vloog Bale na zijn treffer in de armen van Villas-Boas. Bale weet wat hij aan zijn trainer heeft: de Portugees paste zijn systeem aan Bale aan, zette zijn linies dicht bij mekaar, gaf hem een vrije rol achter de spits en haalde het beste in hem naar boven.

Bale is snel, technisch onderlegd, heeft kracht en vooral een geweldige linkervoet. De Welshman spiegelt zich aan Cristiano Ronaldo: ze hebben dezelfde traptechniek, zie de zwabberballen, en de vergelijking is in de tabloids al vaak gemaakt. Op zijn 23ste doet de ster van Tottenham in de statistieken beter dan zijn voorbeeld.

"We moeten niet overdrijven", zegt Villas-Boas, "maar Bale is belangrijk voor mijn team, zoals Messi dat is bij Barcelona en Ronaldo bij Real Madrid." Vraag is of Tottenham, club die net onder de grote drie zweeft, Bale kan houden. Barcelona heeft interesse, Real Madrid ziet in hem een mogelijke vervanger mocht Ronaldo andere oorden opzoeken en ook toekomstig Bayerncoach Pep Guardiola zou hem er in Duitsland graag bij hebben. Er zou een prijs van 80 miljoen op zijn hoofd plakken.