Direct naar artikelinhoud

Nog vier centrumsteden schrappen het woord allochtoon

Samen met Gent weren ook de centrumsteden Leuven, Genk, Kortrijk en Roeselare het woord allochtoon. Brugge en Hasselt overwegen de stap.

Het containerbegrip allochtoon doet de realiteit geweld aan. Dat vinden althans de stadsbesturen van Leuven, Genk, Roeselare, Kortrijk en ook Ronse. Het woord wordt geschrapt uit alle stadsdocumenten en de taal van alledag. In Leuven gebeurt dat al sinds 2006, in Genk sinds 2009. In Kortrijk, Roeselare en Ronse onlangs.

"In onze studentenstad wonen 137 nationaliteiten", zegt Leuvens schepen van Diversiteit Denise Vandevoort (sp.a). "Dat zijn allemaal Leuvenaars. Allemaal met een andere achtergrond. Over allochtonen spreken we al jaren niet meer. Volgens mij sinds 2006. De verandering was eigenlijk logisch. De term is eruit gesleten."

Inclusieve taal

"In Genk hadden we wel een uitgebreide discussie vooraf", vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). "Het besluit was dat ons taalgebruik zo inclusief mogelijk moest zijn. Niet alleen voor inwoners van buitenlandse origine, maar ook voor ouderen of ongeschikten. Taalgebruik geeft een hele sterke impressie van het stadsbeleid. Het geeft de toon aan."

De burgemeester van Roeselare, Luc Martens (CD&V), beaamt. Hij is ook de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG). "Ik kan niet voor alle gemeenten spreken, maar Roeselare wil elk taalgebruik vermijden dat mensen verdeelt. We schrapten allochtoon daarom. Het beleid blijft natuurlijk belangrijker, maar zo'n symbolische daad mag je niet onderschatten. Je stelt jezelf eens in vraag."

In Ronse spreekt men voortaan over Etnisch Culturele Minderheden (ECM). "Dat is het officiële taalgebruik in Vlaamse decreten en bij het Minderheden-forum", aldus CD&V-fractieleider Abderrahim Lahlali. En Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) spreekt al lang over nieuwe Belgen. "Het gaat om een verhaal van integratie. We staan er samen voor, met rechten en plichten", klinkt het op zijn kabinet.

Twee steden overwegen om allochtoon te schrappen. In Hasselt is het bestuursakkoord nog niet klaar, maar de zaak staat geagendeerd. En de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) zegt: "We gebruiken het woord zelden of nooit. Maar als iemand het vraagt, verdwijnt het."

N-VA-bestuur

Oostende hinkt op twee benen. "We gebruiken allochtoon beperkt. Voor statistieken kan het gemakkelijk zijn. Maar maatschappelijk heeft de term een negatieve connotatie gekregen. Daardoor vermijden we hem zoveel mogelijk", klinkt het op het stadhuis.

Opvallend: veel stadsbesturen waarin N-VA de plak zwaait, vinden de discussie overbodig. Het gaat over Antwerpen, Sint-Niklaas, Turnhout, Aalst en deels Mechelen. "Antwerpen is niet gediend met een semantische discussie, wel met concrete ingrepen. Daar ligt onze prioriteit. Al mag elke stad natuurlijk zelf kiezen", reageert Philippe Beinaerts, de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

"De dingen moeten bij hun naam genoemd worden", benadrukt de Mechelse schepen van Diversiteit Marc Henderickx (N-VA). "Maar mocht ik opmerkingen binnenkrijgen, dan wil ik de discussie wel aangaan."

Schrappen de term allochtoon

Gent, Leuven, Genk, Kortrijk, Roeselare en Ronse

Overwegen om hem te schrappen

Brugge en Hasselt

Vermijden het woord

Oostende

Gebruiken de term wel

Antwerpen, Aalst, Mechelen, Sint-Niklaas en Turnhout