Direct naar artikelinhoud

Rebellen veroveren grootste stuwdam Syrië

Syrische opstandelingen hebben maandag na dagen van hevige gevechten de grootste stuwdam van het land veroverd, zo hebben de rebellen bekendgemaakt. Als dat klopt, betekent dat een gevoelige slag voor het regime-Assad.

Het gaat om de Tabqa- of Al Furat-dam in de Eufraat, in de noordoostelijke provincie Raqqa. De dam voorziet een groot deel van het land van water en stroom, waaronder Aleppo. De dam werd in de jaren zeventig onder Assads vader Hafez gebouwd als prestigeproject, maar heeft nooit op volledige capaciteit gefunctioneerd.

De Syrische opstandelingen hebben al twee andere stuwdammen in de Eufraat in handen, de Baath-dam in de provincie Raqqa en de Tishrin-dam in de provincie Aleppo. Ze zouden daarmee vrijwel alle elektriciteits- en watervoorzieningen van Syrië onder controle hebben. De Syrische regering heeft het verlies van de Tabqa- of Al-Furat-dam niet bevestigd.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, woordvoerder van de oppositie, hadden regeringssoldaten zich verschanst in het controlecentrum van de stuwdam. De meeste verdedigers van de dam hadden zich zondag al overgegeven toen de rebellen de nabijgelegen stad al-Thawra wisten te veroveren.

De verovering van de stuwdam zou zijn geleid door de aan Al Qaida verwante militante groep Jabhat al-Nusra. Het al-Nusrafront wordt beschouwd als een van de effectiefste strijdgroepen binnen de Syrische oppositie.

In het noorden van Syrië explodeerde maandag een auto bij de grensovergang Reyhanli in de provincie Idlib, met als resultaat tien doden en veertig gewonden. Volgens de Turkse regering ging het vermoedelijk om een autobom. De auto kwam uit gebied dat in handen van de rebellen is. De meeste slachtoffers waren Syriërs die wachtten om Turkije in te mogen.

De oppositie tegen het bewind van president Assad heeft zijn grootste militaire successen tot nu toe in het noorden geboekt, in de aan Turkije grenzende provincies Idlib, Raqqa en Aleppo. In de hoofdstad Damascus is afgelopen dagen ook gevochten, maar de regeringstroepen hebben zich goed verschanst rond het centrum. Maandag werden extra tanks aangevoerd. Moaz Alkhatib, oppositieleider van de Syrische Nationale Coalitie in ballingschap, heeft naar eigen zeggen geen reactie ontvangen van het regime op zijn aanbod om te praten over een vreedzame machtsovername.