Direct naar artikelinhoud

Electrabel moet 130 miljoen besparen

Electrabel schrapt dit jaar 245 banen. Het energiebedrijf moet 130 miljoen euro besparen na een rampjaar 2012. Er wordt met een beschuldigende vinger naar de regering gewezen.

Het vertrek van een half miljoen klanten. Een dure prijsbevriezing van negen maanden. Een nucleaire rente, die verhoogd werd van 250 naar 550 miljoen euro. De stilliggende 'scheurtjescentrales' in Doel en Tihange, goed voor 30 miljoen euro verlies per maand. En als toemaat: een bitse oorlog met minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a). Electrabel heeft een loodzwaar jaar achter de rug en moet 130 miljoen euro besparen om uit de gevarenzone te blijven.

Concreet worden 245 banen geschrapt via natuurlijke afvloeiingen, het niet verlengen van contracten van bepaalde duur en eindeloopbaanmaatregelen. Het besparingsplan werd gisterenavond voorgesteld aan de ondernemingsraad. Electrabel heeft 5.500 medewerkers in ons land.

"Het voorbije jaar was moeilijk", zegt Sarah De Bruyn, de woordvoerster van Electrabel. "De economische crisis speelt een rol. De energiesector wordt geconfronteerd met grote veranderingen. Maar ook de Belgische context heeft zeker een impact."

Het energiebedrijf voelt zich geviseerd door de regering-Di Rupo en de energiewaakhond CREG. Die gingende laatste maandende confrontatie aan metde grootste marktspeler. "Er zijn verschillende maatregelen genomen waar wij tegen zijn. Dat is geen geheim, ga onze reactie op de verdubbeling van de nucleaire rente, de prijsbevriezing enzovoort maar na. Door de ingrepen moesten we de centrales van Ruien en Awirs sluiten. Dat zijn jammerlijke zaken. Natuurlijk hebben die maatregelen een effect op onze werking."

Bij het laatste begrotingsconclaaf oefende Electrabel nog zware druk uit op premier Elio Di Rupo (PS). Het bedrijf vroeg minder belastingen, de afschaffing van de prijsblokkering en extra compensaties als de regering ingrijpt in haar productie. De eisen werden "slechts deels ingelost".

Niet alleen Electrabel heeft het zwaar, ook moederbedrijf GDF Suez moet bezuinigen. De Franse groep gaat wereldwijd 3,5 miljard euro besparen tegen 2015. Voor Europa komt dat neer op 1,1 miljard euro. Die plannen zijn sinds december bekend. De beurzen van Parijs en Brussel reageerden toen geschokt. Het aandeel nam een duik van 13,4 procent, naar het laagste peil ooit.

Bij toekomstige besparingen komt Electrabel opnieuw in het vizier. Het zal wellicht niet bij 130 miljoen euro blijven. "We hebben een perfomantieplan opgesteld. Dit is een meerjarenplan. Het moet ons toelaten om de efficiëntie van de organisatie te verbeteren. Op alle niveaus. Voor de komende jaren kunnen we nog geen exacte cijfers geven. Maar onze directrice Sophie Dutordoir zei het al: in 2015 zullen we sowieso met minder mensen zijn."

Electrabel startte onlangs met een charmeoffensief. De gastarieven daalden sinds Nieuwjaar met maximaal 16 procent, de elektriciteitstarieven met maximaal 10 procent. De prijsdaling geldt voor alle contracten en gebeurt automatisch. Of de klanten ook effectief terugkeren, is afwachten.