Direct naar artikelinhoud

'Coalitiepartners beschadigen De Block met suikertaks'

In de omgeving van minister van Volksgezondheid Maggie De Block klinkt het dat ze met de suikertaks door haar coalitiepartners voor een voldongen feit is gesteld.

De taks blijkt ook te gelden voor frisdranken waarin geen suiker zit. Zo slaat Maggie De Block (Open Vld) een mal figuur, en ze beseft dat ook.

Maar ze stond machteloos, klinkt het in haar omgeving. In de begroting zat plots een gat en de populaire Maggie De Block moest en zou dat vullen met een ondoordachte en overhaaste suikertaks.

"Maggie had geen keuze. Ze is voor een voldongen feit geplaatst door CD&V en vooral N-VA", klinkt het in liberale kringen. "Men heeft de populairste politica van het land willen beschadigen. Technisch bleek het onmogelijk om meteen een onderscheid te maken tussen frisdranken zonder en met suiker. Dat is niet onze verantwoordelijkheid, wel die van Financiën (en N-VA-minister Van Overtveldt, JS). Maar daar zwijgt men als vermoord. Dat is niet netjes." Alweer een brandje dat premier Charles Michel moet blussen. De tax shift heeft nieuwe wonden geslagen in zijn regering.

► FOCUS 17-19