Direct naar artikelinhoud

Wel idioten, geen nazi's

Nu is het zeker: Philippe Geubels is een nazi. Waarom zou hij morgen in Geubels en de idioten anders testen wie het best tegen kou kan, een Rus of een Afrikaan? Maar wie de aflevering ziet, beseft hoe idioot de discussie is.

"Geubels en de idioten plant racistisch experiment." De nieuwssite De Wereld Morgen pakte maandag uit met een stuk van een vrouw die schande sprak over een experiment dat het VIER-programma Geubels en de idioten deze week zal uitzenden. Daarin worden tien mensen met Afrikaanse roots en tien met Russische of Oost-Europese roots in een koelcel van IJsboerke gezet waar het min 26 graden Celsius is. Het doel? Achterhalen of Afrikanen slechter tegen de kou kunnen.

Moeilijke humor

Het experiment is al even wetenschappelijk als alle voorgaande experimenten in Geubels en de idioten. Kun je een fiets opdrijven met vuurwerk? Kun je iemand met ducttape aan een muur hangen? Dat is niet wat de vrouw stoorde. "Zulke identieke experimenten werden reeds in WO II door de nazi's uitgevoerd", mailde ze aan Woestijnvis, nadat de uitnodiging in haar mailbox was beland.

Ze verwees naar nazidokters Josef Mengele en Eduard Wirths, die Russische gevangenen in ijskoud water onderdompelden."Toen werd al bewezen dat koude geen raciaal onderscheid maakt en we allemaal even snel doodvriezen. Het lijkt me daarom overbodig dat ik anno 2015 vrijwillig zou gaan deelnemen aan een experiment dat met een beetje gezond verstand verticaal de prullenbak in geklasseerd zou dienen te worden."

Eén probleem: de vrouw had alleen de uitnodigingsmail van Woestijnvis gelezen, het 'experiment' had ze niet gezien. De manier waarop het in beeld gebracht is? De (grappige) uitleg die Philippe Geubels en zijn idioten erbij geven?

Allemaal van geen tel: het ultieme Hitler-argument werd bovengehaald om Geubels en co. aan te pakken. Ook voor andere nieuwssites was dat voldoende reden om het bericht over te nemen en met sappige titels uit te pakken. 'Nazi-experiment' en 'Geubels' in één kop, het zal ongetwijfeld flink wat clicks opleveren. Of het echt nazistisch is, werd even bijzaak.

De tolerantie tegenover humor met een scherp randje mag de laatste jaren dan al een stuk kleiner geworden zijn, bij Woestijnvis hadden ze deze discussie niet zien aankomen. "Het gaat nogal ver om hierin een nazistisch experiment te zien", vindt eindredacteur Kristof Pitteurs. "Ik vind het daarom moeilijk om hierop te reageren. Ons doel is een geestig programma te maken, en de mensen die hieraan deelgenomen hebben, hebben zich een dag goed geamuseerd. Maar humor is blijkbaar een moeilijk iets."

Obligate grappen

Omdat the proof of the pudding nog altijd in the eating is, rest er niets anders dan het bewuste fragment bekijken. Wat je ziet? Geubels die eerst wat grappigs uithaalt met Sarah Vandeursen en Pedro Elias in de diepvriezer. Daarna dropt hij er de testpersonen in, inclusief het wat obligate grappen over Afrikanen die te laat komen.

Een na een stappen ze uit de vriezer, om na nauwelijks enkele minuten televisie te concluderen dat de Russen beter tegen de kou kunnen dan de Afrikanen. Een DNA-test om de genen te onderzoeken kwam er daarbij niet aan te pas.

Slechte wetenschap dus - foei, Philippe! - maar nazitelevisie? Je kunt erover discussiëren of zijn experiment grappig is of niet, maar wie dit vergelijkt met nazipraktijken minimaliseert vooral de gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk het experiment van Geubels en de idioten donderdag om 21.10 uur op VIER.