Direct naar artikelinhoud

Obama wint

VS-president Barack Obama is afgelopen nacht vlot herkozen voor een tweede ambtstermijn. 'Het beste moet nog komen', zei Obama na zijn overwinning.

In alle belangrijke strijdstaten won de Democraat van zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney, waardoor hij ver boven de 270 kiesmannen in het kiescollege uitkwam die nodig zijn om president te worden.

De winst van Barack Obama in Wisconsin, Pennsylvania en New Hampshire - allemaal staten waar Mitt Romney op winst had gehoopt - waren voor zijn Republikeinen al vroeg in de avond een veeg teken. In strijdstaten Ohio, Florida en Virginia bleef de uitslag lange tijd onbeslist, maar president Obama won uiteindelijk Ohio en leek zich met bijna alle stemmen geteld ook van winst te verzekeren in Florida. Nadat ook de uitslagen van strijdstaten in het westen in zijn voordeel uitdraaiden - de president won in Iowa, Colorado en Nevada - kon de overwinning hem niet meer ontlopen. Obama won ook in Romneys geboortestaat Michigan, waar hij net zoals in Ohio veel populariteit won door zijn federale overheidssteun voor de auto-industrie.

In Chicago sprak Obama een uitzinnige menigte van aanhangers toe. "Vanavond gaan we vooruit, dankzij jullie moed waardoor we uit de economische crisis opstonden - als Amerikaanse familie. Onze weg is nog lang en hard, maar we vechten terug. We weten in onze harten dat het beste voor de VS nog moet komen."

Obama verwees herhaaldelijk naar de felle strijd die hij uitvocht met de Republikeinen. "Democratie kan luidruchtig, smerig en ingewikkeld zijn. We hebben elk onze eigen opinies. Controverses en passies zullen hoog blijven oplaaien, maar dat is goed, want discussies maken deel uit van onze vrijheden. Elders in de wereld riskeren mensen hun leven om te kunnen discussiëren." Daarna beloofde hij de komende weken samen te zullen zitten met Romney en andere Republikeinse leiders "om te zien hoe we samen vooruitgang kunnen boeken."

Zelf is hij alvast optimistisch. "De vooruitgang zal stap voor stap komen. Onze economie herstelt en een decennium oorlog is bijna voorbij." In de volgende vier jaar belooft hij actie. "Jullie verkozen ons voor jullie jobs, niet de onze."

De herkozen president beloofde alvast werk te zullen maken van beter onderwijs en een immigratiehervorming. Opmerkelijk: hij beloofde ook de strijd tegen global warming te voeren door een duurzaam energie- en milieubeleid, een tema dat de Amerikanen sinds de doortocht van orkaan Sandy nauw aan het hart ligt.

Romney had even voordien zijn nederlaag erkend in een erg magere toespraak. "Ik bid dat de president succesvol zal zijn in het besturen van onze natie", zei hij, maar beloofde tegelijk ook samenwerking met de Democraten.

"Ons land is op een cruciaal ogenblik aanbeland. We kunnen ons geen geruzie veroorloven en onze leiders moeten de partijgrenzen overstijgen."