Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse samenwerkingen als lapmiddel voor subsidieput

Een jaar geleden kreeg het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed te horen dat de Vlaamse cultuursubsidies met zo'n 25.000 euro werden teruggeschroefd. Een fikse slok op de borrel op een totaal budget van 700.000 euro. Niemand is ontslagen, zoals gevreesd. Ook werd er niet geknipt in de producties.

De redding voor dit jaar kwam vanuit het buitenland. "We hebben zo'n 15.000 euro van het theaterfestival van Adelaide, waarmee we een coproductie op poten zetten", legt zakelijk leider Jan Bauwens uit. Ook van het Royal Theatre in Plymouth, waarmee ze een samenwerkingsverband hebben, heeft een extra inspanning gedaan voor hen.

Zo volgt hij deels de lijn van Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld), die de nadruk wil leggen op meer coproducties en samenwerking. "Alle beetjes helpen, maar dat is geen structurele oplossing", zegt Bauwens. Het is bijvoorbeeld lang niet zeker dat ze de komende jaren nog kunnen rekenen op hulp van buitenaf. "Normaal gezien zouden we ook gaan optreden op het festival in Adelaide", vertelt hij. Maar de Australische cultuurminister had intussen het mes gezet in hun subsidies. Budget om hen te laten overkomen was er niet meer. "Overal staat cultuur onder druk. In Australië of Groot-Brittannië is het nog een stuk slechter dan hier."

"We leven nog altijd in grote onzekerheid", zucht Bauwens. Gatz mag dan wel beloofd hebben dat er geen nieuwe besparingen zitten aan te komen, veel vertrouwen heeft hij niet. "Een typisch statement, dat we in het verleden nog hebben gehoord. Maar dan komen ze eerst met lineaire besparingen en dan nog met de afbouw van projectsubsidies."

Bij de nieuwe subsidieaanvraag pleit Ontroerend Goed Vlaanderen voor extra fondsen. "We zijn exponentieel gegroeid de laatste jaren", zegt Bauwens. Het is dan ook logische dat de subsidies volgen, willen we kwaliteit blijven leveren."

Theatergezelschap opgericht in 2004, met internationale uitstraling.

► Omzet: 700.000 euro
► Vlaamse subsidies: 330.000 euro
► Besparing: 24.750 euro
► Gevraagd: Voldoende om aan de groei van het gezelschap te voldoen