Direct naar artikelinhoud

Ophef over taaltest voor professoren

Drieduizend professoren moeten voor het nieuwe academiejaar start, bewijzen dat ze het Engels machtig zijn. De KU Leuven heeft docenten gevraagd om daarvoor een video op te nemen, maar dat zou onvoldoende zijn.

De taaltest voor professoren blijft een heet hangijzer. De Vlaamse regering besliste op 13 juli vorig jaar dat docenten moeten bewijzen dat ze in het Engels kunnen communiceren als een vergevorderde taalgebruiker. Het besluit leidde tot ophef, niet het minst bij de universiteiten zelf, want als een docent het niveau niet haalt mag hij geen les meer geven.

De KU Leuven besloot eind april om 900 docenten te vragen een video-opname te maken, die vervolgens zal worden beoordeeld door het Instituut voor Levende Talen. Dat is onvoldoende om te zien of de professoren voldoende kennis hebben van het Engels, meent Vlaams Parlementslid Fientje Moerman (Open Vld). "De video kan nuttig zijn, maar controleert niet of zij goed kunnen lezen, schrijven en luisteren."

Moerman kaartte de kwestie aan bij minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). "Het kan zijn dat men de taalvaardigheid voor een deel met behulp van een video controleert", zegt Smet. "De regeringscommissarissen van de universiteiten zullen bekijken of dit aan die eisen voldoet. Is dat niet zo, dan is er een probleem."

In Leuven zal germanist en regeringscommissaris Jozef De Cuyper moet bepalen of de video-opname voldoende is. Vicerector onderwijsbeleid Ludo Melis houdt een slag om de arm. "De video volstaat om de spreekvaardigheid te testen. En dat is toch het belangrijkste voor een lesgever. Nu bekijken we samen met de regeringscommissaris hoe we de rest controleren. Hoe dat moet gebeuren, zien we wel. Dat is ook voer voor de nieuwe rector en zijn ploeg. Ik wil hun handen niet binden door nu nieuwe initiatieven op te zetten."

Die nieuwe ploeg zal op 1 augustus aantreden onder leiding van rector Rik Torfs. Zij hebben nog geen twee maanden de tijd om te zorgen dat de docenten voldoen aan de politieke taaleisen. "Ik kan alleen maar hopen dat de huidige rector het krijgt opgelost", zegt Torfs. "Dat zou prachtig zijn, want niemand kan verlangen dat we middenin de zomervakantie in sneltempo nieuwe maatregelen moeten nemen. Als er voor 1 augustus geen oplossing is, mag de politiek ons niet het mes op de keel zetten. Er zal opnieuw moeten worden gesproken en als het wat meer tijd kost, dan is dat maar zo."