Direct naar artikelinhoud

Uitzendsector kruipt uit dal

De stijging van de uitzendarbeid is misschien maar licht, maar het is nu al de vierde maand op rij dat de sector groene groeicijfers laat optekenen. ‘Het lijkt erop dat we de bocht genomen hebben’, zegt Herwig Muyldermans van Federgon.

Sector tekent voor vierde maand op rij groeicijfers op bij arbeiders en bedienden

BRUSSEL

De sectorfederatie Federgon klinkt voorzichtig optimistisch door de aanhoudende lichte groei.

De activiteit in de uitzendsector is in januari met 0,89 procent gestegen ten opzichte van december, dit op basis van seizoensgecorrigeerde cijfers. Het is een vrij beperkte toename, maar het is wel de vierde maand op rij dat de cijfers omhoog gaan. Herwig Muyldermans, de algemeen directeur van de sectorfederatie Federgon, is daarom voorzichtig optimistisch. “Het lijkt erop dat we de bocht genomen hebben.”De toename werd zowel bij de arbeiders als bij de bedienden vastgesteld. Bij de arbeiders werden er vorige maand 0,7 procent meer uren gepresteerd, bij de bedienden 1,14 procent.

In vergelijking met januari vorig jaar is er nog sprake van een daling met 2,74 procent. Maar op het dieptepunt van de crisis in de sector werden hier dalingen met 25 tot 30 procent geregistreerd, merkt Muyldermans op. Nog opvallend: bij de arbeiders wordt al een jaar-op-jaargroei met 0,66 procent genoteerd. “Het is de eerste keer in 27 maanden dat we hier een toename vaststellen”, merkt de Federgon-topman op. Bij de groep van de bedienden, die doorgaans later op de conjunctuur reageert, wordt nog wel een jaardaling met 6,63 procent opgetekend.Voor euforie is er zeker nog geen plaats. We zitten nog heel diep onder de piek van de zomer van 2008. Herwig Muyldermans gaat ervan uit dat het nog wel een paar jaar kan duren alvorens we weer op dat niveau zitten. Maar na een jaar van vrije val en een aantal maanden van kwakkelen, lijkt het nu toch de goede kant uit te gaan.

De voorzichtige heropleving van de uitzendsector valt wel samen met de aankondiging van een reeks zware herstructureringen en bedrijfssluitingen, met Opel Antwerpen en Carrefour als meest in het oog springende voorbeelden.Maar volgens Muyldermans is het niet zo vreemd dat die zaken samenvallen. “Dit soort zware herstructureringen valt doorgaans aan het einde van een conjunctuurcyclus, terwijl bedrijven die in beteren doen zijn al weer aanwerven. Maar omwille van de voorzichtigheid gebeurt dat in een eerste fase vaak als uitzendkracht.”Voor de arbeidsmarkt als geheel laat het herstel waarschijnlijk nog even op zich wachten. Het Planbureau verwacht pas volgend jaar weer jobaangroei. En het kan nog langer duren alvorens de werkloosheid begint te dalen.