Direct naar artikelinhoud

Getalm over regering duwt Griekenland naar euro-exit

Omdat in Athene de coalitiegesprekken dreigen te mislukken, gaan in Europa steeds meer stemmen op om Griekenland uit de eurozone te duwen. Zo'n exit zal aan de Belgische belastingbetaler minstens 3 miljard euro kosten.

Een ultieme poging van de 82-jarige Griekse president Karolos Papoulias om de drie grootste partijen tot samenwerking aan te zetten, mislukte toen de radicaal linkse Syrizapartij liet weten niet te willen deelnemen aan een regering met de twee klassieke machtspartijen: de conservatieve Nea Dimokratia en de centrumlinkse PASOK.

Syrizaleider Alexis Tsipras blijft zich verzetten tegen de volgens hem "barbaarse" bezuinigingen die deel uitmaken van een Europees reddingsplan. Zijn houding is ongetwijfeld ook ingegeven door recente peilingen die zijn partij een score van 25,4 procent beloven, 9 procent meer dan bij de verkiezingen van vorige week. Syriza zou hierdoor de grootste partij worden.

Het feit dat er midden juni zo goed als zeker nieuwe verkiezingen komen, betekent dat Griekenland niet in staat zal zijn om tegen de deadline van 15 mei een nieuw bezuinigingspakket voor te stellen. Nogal wat Europese prominenten reageren dan ook erg scherp op de Griekse impasse en lieten duidelijk verstaan dat een exit uit de eurozone steeds waarschijnlijker wordt. Commissievoorzitter José Manuel Barroso: "Iedereen moet de akkoorden naleven. Het is zoals het lidmaatschap van een club: als een land de regels niet volgt, dan is het beter dat het vertrekt."

Zeer opvallend is de jongste voorpagina van Der Spiegel. "Akropolis Adieu", kopt het prestigieuze Duitse weekblad. "Waarom Griekenland nu de euro moet verlaten."

Ook gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene doorbreekt in de Financial Times het taboe van de Griekse exit. "Ik denk dat een scheiding onder vrienden, mocht het ooit nodig zijn, tot de mogelijkheden behoort, maar ik zou het betreuren. (...) Het beste voor iedereen is dat alle leden in de club blijven. Maar als een van de leden beslist dat hij geen belang meer heeft bij lidmaatschap, moet je hem laten gaan, dat hoort nu eenmaal bij een democratisch systeem."

Wel is het zo dat 78,1 procent van de Grieken helemaal niet van een euro-exit wil weten, blijkt uit een nieuwe peiling.

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone kost de Belgische belastingbetaler zeker 3 miljard euro. Als Griekenland failliet gaat en volledig aan zijn schulden zou verzaken, kan de rekening oplopen tot 7 miljard euro.

De schade voor de economie zal volgens experts niet te overzien zijn. "Een nieuwe Lehman Brothers is mogelijk", waarschuwt ING-econoom Peter Vanden Houte. >> 4