Direct naar artikelinhoud

Griekse exit uit eurozone kan Belg tot 3 miljard euro kosten

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone kost de Belgische belastingbetaler zeker 3 miljard euro. Als Griekenland failliet gaat en volledig aan zijn schulden zou verzaken, kan de rekening oplopen tot 7 miljard euro.

Voor beleidsmakers in de eurozone is het onderwerp niet langer taboe: een vertrek van Griekenland uit de eurozone behoort tot de mogelijkheden nu de Griekse kiezer een bom gelegd heeft onder het jongste reddingsplan voor hun land. Een Griekse exit heeft verregaande gevolgen voor de geldschieters van Athene. Zij zien een groot deel van de centen, die ze de voorbije jaren in het land hebben gepompt, nooit meer terug.

Om het hoofd financieel boven water te houden, ontving Athene in het voorjaar 2010 een lening van 110 miljard euro van andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Begin dit jaar kwam daar een tweede reddingspakket van 130 miljard bij. Van dat tweede pakket zijn intussen de eerste tranches uitbetaald. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) steunt de Grieken. De ECB heeft ruim 50 miljard euro aan Griekse staatsobligaties op zijn balans staan.

Open Europe, een eurosceptische denktank, berekende het aandeel van ons land in al deze operaties. In totaal gaat het om een bedrag van 7,1 miljard euro. "Het gaat om de totale blootstelling van België aan een Grieks faillissement, wat bij een exit te verwachten valt", zegt Pieter Cleppe.

Volgens de denktank is het niet aannemelijk dat Athene volledig aan zijn schulden verzaakt. Een scenario waarbij Griekenland 100 procent van zijn schulden niet terugbetaalt is onwaarschijnlijk, schrijft Open Europe.

Ook ING-econoom Peter Vanden Houte gelooft dat het niet zo'n vaart zal lopen. "Griekenland zal de euro vervangen door de drachme. Uitstaande schulden zullen worden omgezet in de nieuwe Griekse munt. Geldschieters moeten rekenen op een verlies van minstens 50 procent op hun leningen", zegt hij.

Hij verwacht dat de ECB kapitaal zal moeten bijtanken om zijn balans op te smukken. Zijn voorzichtige schatting van de directe kosten van een Griekse exit voor de Belgische belastingbetaler komt uit op een bedrag tussen 2 en 3 miljard euro. Gerekend met een scenario waarbij Griekenland nog de helft van zijn schulden terugbetaalt, ligt de factuur bij Open Europe op 3,5 miljard euro.

Vrees voor besmetting

Zowel Cleppe als Vanden Houte zeggen dat de indirecte kosten van een Griekse exit ettelijke malen hoger zullen uitkomen. "Een Griekse exit zou wel eens snel tot een verslechtering van de situatie in andere Zuid-Europese landen kunnen leiden", zegt Cleppe.

Vanden Houte ziet twee grote risico's. Er is de vrees voor besmetting van andere eurolanden. Een exit van Griekenland roept bij beleggers de vraag op of er nog andere eurolanden zullen volgen. "De druk op Portugal, Spanje en Italië zal toenemen."

Als Griekenland uit de euro stapt, zullen de banken ook verliezen moeten incasseren op hun leningen aan bedrijven en gezinnen in het Zuid-Europese land. Vooral Franse banken, maar ook Duitse financiële instellingen hebben heel wat geld op die manier in Griekenland gepompt. "Ik ben bang voor systeemrisico's. Een nieuwe Lehman Brothers is mogelijk", verwijst Vanden Houte naar de val van de Amerikaanse zakenbank, die in 2008 de financiële crisis veroorzaakte.

Die onzekerheid zal zwaar wegen op de economie. Een scenario van economische terugval met hogere werkloosheid, extra besparingen, lagere ratings en hogere intresten op staatsobligaties dreigt de bovenhand te halen. Cleppe: "Om dat scenario te vermijden, verwacht ik dat de eurolanden een exit van Griekenland niet zullen accepteren. Daarvoor zijn ze te bang. Ze zullen een vergelijk met Athene aanvaarden."