Direct naar artikelinhoud

Tv-programma's moeten jongeren naar techniek en wetenschap lokken

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) en zijn collega en partijgenoot, minister van Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten gaan aan VRT, vtm en VT4 vragen om na te denken over programma's die jongeren naar technische en wetenschappelijke richtingen moeten lokken.

"Kijk naar het aantal jongeren dat dierenarts of dierenverzorger wil worden naar aanleiding van Dieren in nesten", zegt Smet. "Zoiets moet toch ook mogelijk zijn voor andere beroepen? Een goede loodgieter verdient meer dan een jurist, maar dat aspect van de job komt nooit aan bod."

Er is al een eerste contact geweest met de zenders, zegt Smet, en volgens hem staat iedereen welwillend tegenover het plan. "Ook de sectoren zien dat zitten en zijn bereid om financieel over de brug te komen. Ik ben er zeker van dat de zenders hier iets mee kunnen doen. Hoe ze dat doen en om welk soort programma's het moet gaan, is niet aan mij om te beslissen. Dat laat ik over aan de programmamakers."

Bij de VRT klinkt het dat ze "bereid zijn om rond te tafel te gaan zitten, maar dat er nog geen concrete plannen zijn".

In Vlaanderen blijft het aantal jongeren dat voor een exact wetenschappelijke of technische richting ligt laag. Hoewel in het secundair meer dan de helft zo'n richting volgt, kiezen ze in het vervolgonderwijs vaak plots voor iets heel anders. De Vlaamse regering heeft een actieplan goedgekeurd dat dit probleem moet verhelpen. Het idee voor gerichte televisieprogramma's is mee opgenomen in het actieplan. In september zal een platform van start gaan dat de ideeën moet omzetten in concrete acties.