Direct naar artikelinhoud

Israël houdt Iran verantwoordelijk voor bloedbad in Bulgarije

Israël wijst met een beschuldi- gende vinger naar Iran als organisator van de aanslag woensdag in Bulgarije waarbij vijf Israëlische toeristen omkwamen. 'Alles duidt erop dat Teheran achter de aanval zit', zegt premier Netanyahu.

Voor de Israëlische premier Netanyahu was het al binnen enkele uren duidelijk: de langharige zelfmoordterrorist die woensdagmiddag aan de Zwarte Zee zichzelf, een Bulgaarse buschauffeur en vijf Israëlische toeristen opblies, werd aangestuurd door Teheran. "Alle indicaties duiden erop dat Iran achter deze aanval steekt", liet hij weten, zonder daarbij overigens bewijs voor te leggen.

Toeval of niet, woensdag was het exact achttien jaar geleden dat een Joods centrum in Buenos Aires in Argentinië door terroristen werd opgeblazen, waarbij 84 mensen omkwamen. Ook voor dat bloedbad houdt Israël Teheran verantwoordelijk. Netanyahu woensdag: "Iran is de grootste exporteur van terrorisme ter wereld."

Israëlische veiligheidsexperts menen dat de Iraanse generaal Suleimani het brein is achter de aanslag. Hij zou de buitenlandse operaties van de Al Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde aansturen en onderhoudt daartoe warme contacten met Hezbollah in Zuid-Libanon. Teheran werpt zich niet alleen in woord en gebaar op voor de 'Palestijnse zaak', het heeft daarnaast rechtstreeks rekeningen te vereffenen met Israël. Iran houdt 'het zionistische regime' verantwoordelijk voor de recente aanslagen op Iraanse nucleaire wetenschappers.

Aanslag verijdeld

Israëliërs in het buitenland zijn makkelijke doelwitten. Ze zijn er veel eenvoudiger te treffen dan in hun vaderland, waar je na twee intifada's geen restaurant of winkelcentrum meer kunt betreden zonder gecontroleerd te worden. De laatste tijd waren er meerdere pogingen om Israëlische toeristen of diplomaten te treffen. In India raakte een vrouw van een diplomaat gewond bij een aanslag; pogingen in Kenia, Thailand en Georgië faalden. Vorige week werd bekend dat op Cyprus een aanslag op Israëlische toeristen werd verijdeld.

Bij aanslagen waar Jeruzalem de verantwoordelijkheid bij Hamas of de Islamitische Jihad legt, reageert Israël altijd verbazingwekkend snel. Nu, met het vermoeden dat Hezbollah (dat overigens in alle toonaarden ontkent) en Iran (dat ook ontkent) verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in Bulgarije, zal Jeruzalem ongetwijfeld terughoudender optreden.

Bombardementen op Hezbollahdoelwitten in Zuid-Libanon en vooral de nucleaire installaties in Iran zijn van een geheel andere grootte. Hezbollah beschikt over (Iraanse) raketten die geheel Israël kunnen bestrijken. Bovendien bewaart Israël slechte herinneringen aan operaties in het zuiden van Libanon.

Invloed op VS-verkiezing

Daarnaast zal een Israëlische aanval op Zuid-Libanon en/of Iran flinke repercussies hebben op de regio en de rest van de wereld - al is het alleen omdat de olieprijs daardoor sterk zal stijgen. Waarnemers suggereren zelfs dat een Israëlische aanval op Iran de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan beïnvloeden.

Aan de andere kant: als er harde bewijzen worden gevonden dat Hezbollah en Iran de aanslag in Burgas voorbereid hebben, dan kan dat voor Netanyahu en zijn minister van Defensie Ehud Barak het laatste zetje zijn om tot de aanval over te gaan.

Cynici zullen erop wijzen dat de recente aanslag premier Netanyahu in politiek opzicht niet slecht uitkomt. Hij lijkt voorlopig even verlost van lastige binnenlandse onderwerpen zoals de beoogde dienstplicht voor ultraorthodoxe jongeren, de door rechters geëiste ontmanteling van omstreden nederzettingen op de bezette Westoever en de sociale kwesties waarvoor recentelijk opnieuw tienduizenden Israëliërs de straat op gingen.