Direct naar artikelinhoud

Crash van Spaanse huizenmarkt versnelt

Dieper, dieper, diepst. Zo kan je het ineenstorten van de Spaanse vastgoed-prijzen wel omschrijven. Spaanse woningen werden voor het zeventiende kwartaal op rij goedkoper, zo blijkt uit nieuwe vastgoedcijfers.

Voor de Spaanse overheid en Spaanse bankiers zijn de statistieken over de huizenprijzen die het ministerie van Huisvesting gisteren vrijgaf, onversneden horror.

De bodem van de huizencrisis is immers nog helemaal niet in zicht. Niet alleen zakten de prijzen voor het zeventiende kwartaal op een rij, de neergang wint ook nog eens aan snelheid. Een Spaanse woning is in vergelijking met een jaar eerder gemiddeld 8,3 procent goedkoper geworden. In het eerste kwartaal bedroeg die terugval jaar op jaar 'maar' 7,2 procent.

Sinds de piek van het eerste kwartaal van 2008, is Spaans vastgoed nu landelijk gezien 23 procent goedkoper geworden. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten noteren de huizenprijzen na zes jaar ellende 35 procent onder hun piek.

Geen beterschap

De schade is nog groter in twee regio's waar de vastgoedzeepbel piekte: in en rond Madrid - waar naast hele spooksteden als Seseña ook een spookluchthaven verrees - en aan de Spaanse costa's.

In hoofdstad Madrid en in de Andalusische badplaats Málaga noteert een gemiddelde woning nu gemiddeld 29 procent onder de piek van vier jaar geleden. Alleen in Guadalajara, een stad even ten oosten van Madrid, sloeg de vastgoedcrisis met een daling van 30 procent nog iets zwaarder toe.

En het ziet er niet naar uit dat de bodem bereikt is. 2013 belooft geen beterschap te brengen, aangezien de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy vanaf 1 januari volgend jaar de hypotheekrenteaftrek afschaft. De maatregel maakt deel uit van het besparings- en belastingpakket van 65 miljard euro dat Rajoy afgelopen woensdag in het Spaanse parlement ontvouwde.

Reddingsplan

De aanhoudende kaalslag is slecht nieuws voor de Spaanse overheid en de Europese beleidsmakers, die nog altijd een reddingsplan voor de Spaanse banken aan het uitdokteren zijn.

Zolang de Spaanse vastgoedprijzen blijven zakken, stijgt ook de berg probleemkredieten bij de Spaanse banken. In mei liep het bedrag aan slechte leningen op tot 156 miljard euro, of 8,95 procent van het totaalbedrag. Elk reddingsplan voor de zieltogende banken dreigt uiteindelijk neer te komen op 'dweilen met de kraan open'.