Direct naar artikelinhoud

ArcelorMittal Extra CO2-rechten maar geen jobbehoud

Wat was het probleem?

Terwijl de Europese Unie ons land verplichtte om tegen 2012 nog 4,8 miljoen ton broekasgassen minder uit te stoten, vroeg staalreus Arcelor Mittal extra CO2-rechten om een nieuwe hoogoven in Wallonië te kunnen opstarten. Normaal moet een bedrijf dat te veel uitstoot daarvoor flink betalen, maar Arcelor wilde gratis rechten, met als argument dat er anders jobs zouden sneuvelen.

Welke afspraak werd er gemaakt?

Uiteindelijk kreeg Verhofstadt topman Lakshmi Mittal zover dat het bedrijf een klein deel van de rechten zou betalen, terwijl de Waalse overheid de rest van de inspanning op zich nam. Maar er werden wel enkele voorwaarden afgesproken, waaronder een werkgelegenheidsgarantie tot 2012 in alle Belgische vestigingen.

Hoe draait het uit?

Arcelor Mittal maakte deze week bekend dat diverse productiesites 'voorlopig' dicht gaan. In elk geval verliezen zo'n 1.000 werknemers hun job, ongeacht de 'C02-afspraak'.

Wie is de dupe?

De werknemers die hun job verliezen, de andere bedrijven die minder CO2-rechten kregen en de geloofwaardigheid van de Belgische overheden die niet in staat blijken een vuist te maken tegen grote internatonale concerns.

(GoV)

n Verhofstadt met Lakshmi Mittal, die nu zijn belofte over werkgelegenheid lijkt te breken.