Direct naar artikelinhoud

Authentiek en culinair Corsica

Geert Vandendriessche leidt ons naar de overheerlijke Corsicaanse keuken. Met zijn tip wint hij een relaxbon van 50 euro.

De regio Castagniccia in Corsica ligt op een boogscheut van Bastia en de oostkust en bleef gespaard van massatoerisme. Je kunt er heerlijk wandelen in onmetelijke kastanjebossen, bij elke stap die je zet in de maquis word je overwelmd door een andere geur. Varkens, geiten, koeien en zelfs paarden lopen er vrij rond en vergezellen je. Het zicht op zee, op het eiland Elba of op alweer een mooie klokkentoren is verbluffend. We logeerden in San Giovanni di Moriani, een gemeente met zes gehuchten en maar liefst acht kapellen en een barokkerk. Gastvrouw in hotel-restaurant E Caterelle is Maddy: ze kookt heerlijk met dagverse producten, vaak uit eigen tuin. Het enthousiasme waarmee ze vertelt over de Corsicaanse keuken is ontroerend. Voor wie het zelf thuis wil proberen schreef ze een toegankelijk kookboekje, mooi geïllustreerd met aquarellen, ter plaatse te koop voor 17 euro. Je verblijft er in halfpension voor 68 euro. Het gezelschap van de honden en poezen krijg je er gratis bij, de zee in de verte natuurlijk ook. Er zijn tien kamers. Reserveren op 0033.(0)4.95.38.51.64.

Vrolijk barbuffet in Milaan

Tijdens de paasvakantie knepen wij met twee er eens tussenuit naar Milaan. De bedoeling was zonder grote kosten toch het vakantiegevoel op te wekken: de toerist uithangen, lekker eten, terrasjes doen... De tweede avond ontdekten we toevallig een budgettair interessant en uiterst aangenaam alternatief voor het traditionele avondmaal op restaurant. In Milaan is het namelijk in een groot aantal bars en cafés de gewoonte om vanaf 18 uur ‘happy hour’ te vieren. Dat houdt in dat vanaf 18 uur de toog vol komt te staan met een heleboel verschillende hapjes en schotels, gaande van chips tot pasta, ovenschotels, lasagne, stukjes brood, sneetjes salami, hesp of kaas. In sommige bars is het bijna een echt buffet. Je betaalt een vast bedrag (tussen 4 en 6 euro) voor een drankje (eender welk drankje, dus ook overheerlijke cocktails) en daarbij mag je zoveel eten als je wilt van de verschillende hapjes en schotels die op de toog staan. Het is niet onmiddellijk hoogstaand culinair, maar als je het goed weet uit te kiezen, heb je toch wel voor weinig geld goed gegeten en gedronken! Bovendien is het iets typisch van daar en word je na een uurtje langzaam tafelen en aperitieven vrolijk opgenomen in het Milanese gezelschap.

Achtgangenmenu in Toscaanse osteria

Wie buiten de platgetreden Toscaanse paden wil treden moet eens naar Umbrië. Je kunt er rustig stappen door de heuvels en prachtige stadjes bezoeken. Neem nu Spoleto met een perfecte treinverbinding naar Rome of Assisi, Orvieto of Perugia. Een mooi stadje met heel wat bezienswaardigheden. En ’s avonds kun je er een heerlijke restaurantontdekking doen op 10 meter van het grote marktplein. In het kleine steegje Vicolo del Mercato 3 vind je er Osteria del Matto. Een knalgek interieur met bijna uitsluitend Italiaanse gasten. De vrouw des huizes vraagt je of je een fles witte of rode wijn wilt en van dan af heb je alleen nog te genieten van wat er allemaal op je bord komt. Het aperitief met hapjes, het achtgangenmenu met de échte Italiaanse gerechten volgen elkaar op. Heerlijk smullen en genieten. Van zowat 20 tot 23 uur. En dat alles voor de vaste prijs van 16 euro per persoon en 15 euro voor de fles wijn.