Direct naar artikelinhoud

Nederland snoept Belgische jobs af door loonkosten

Door de hoge loonkosten heeft ons land de voorbije weken naast 1.200 banen gegrepen, zegt minister-president Kris Peeters. Hij krijgt bijval van Wim Dries, burgemeester van Genk, die de investering van winkelketen Action voor zijn neus weggekaapt ziet.

'Verkiezingskoorts', 'blufpoker'. De reacties op de oproep van minister-president Kris Peeters (CD&V) aan de regering-Di Rupo om iets aan de hoge loonlasten te doen, waren niet min. Los van de electorale of andere overwegingen bestaan die investeringsdossiers wel degelijk. Ze zouden goed zijn geweest voor 200 miljoen euro aan investeringen en op termijn elk zo'n 600 nieuwe banen opleveren. In minstens één dossier is de keuze nog hangende.

Maar de vrees dat het verdict al gevallen is, is wel groot. Daarbij gaat het om een groot Japans elektronicaconcern, dat een nieuw distributiecentrum wil bouwen. Ons land is in de running, al lijkt de hoop opgegeven. "We hebben indicaties dat we naast die investering grijpen", klinkt het bij een politieke bron.

In dat andere dossier is die beslissing wel al gevallen. De winkelketen Action gaat in het Nederlands-Limburgse Echt-Susteren een nieuw distributiecentrum bouwen. Dat levert direct 230 banen op. Met een bijkomende extra werkgelegenheid tot 600 jobs. Action is van oorsprong een Nederlands bedrijf, inmiddels is het in Britse handen.

Action verkiest daarmee Nederland boven Genk, dat ook in de running was. "Het had een mooie opsteker kunnen zijn", zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). Hij doelt daarmee op de economische klappen die de provincie de voorbije maanden te verwerken kreeg, met de sluiting van Ford als klapstuk.

Dat Action kiest voor Nederland omwille van de loonkosten, zoals Peeters zegt, wil het bedrijf niet hardop gezegd hebben. "Bij het beoordelen van alle locaties zijn vele, zowel kwalitatieve als kwantitatieve, factoren in overweging genomen. Na een intensief proces hebben we uiteindelijk voor Echt-Susteren gekozen omdat deze locatie het best aan onze criteria voldoet. We gaan op de afzonderlijke factoren verder niet in", klinkt het bij woordvoerster Jeanette van Tellingen.

Lageloonlanden

Burgemeester Dries weet wel beter. "Uit de voorbereidende gesprekken en de dossiers weet ik dat de loonkosten wel degelijk een belangrijke rol spelen. Op dat vlak is onze provincie in competitie met de regio's rond Venlo in Nederland en Aken in Duitsland. Dit gebied is een beetje de logistieke driehoek. Dat Di Rupo tegen 2018 de loonlast wil aanpakken is goed, maar te laat."

Dat ons land kampt met hoge loonkosten is een open deur intrappen. Dat daarbij altijd gedacht wordt aan de concurrentie met lageloonlanden is een hardnekkig misverstand. "Action gaat amper 20 kilometer verderop. Dit gaat over enkele procenten. Dergelijke bedrijven rekenen op een horizon van tien jaar en dan maken dergelijke procenten een groot verschil", aldus Dries.

Volgens Eurostat, het statistisch studiecentrum van de Europese Commissie, is het verschil in loonkosten tussen België en zijn buurlanden groot: 37,2 euro per uur in België, tegenover 34,2 euro in Frankrijk, 32 euro in Nederland en 30,4 euro in Duitsland.