Direct naar artikelinhoud

'Wij wilden antwoorden, op welke manier dan ook'

Johan Van Overtveldt kwam na een driedaagse trip naar de VS meteen in een mediastorm terecht. Zijn blad 'Knack' pakte uit met een 'interview zonder antwoorden' met Bart De Wever (N-VA). Zich achter zijn afwezigheid wegsteken doet de hoofdredacteur niet.

Waarom doet Knack dit?

Van Overtveldt: "We hebben De Wever om een interview gevraagd, specifiek met journalist Stijn Tormans. Hij schrijft nooit over politiek, maar had een paar pertinente vragen voor De Wever over Antwerpen. Antwerpenaar tegenover Antwerpenaar. Tormans nam contact op met de partij. Na enkele dagen is het antwoord gekomen dat De Wever geen tijd had. Bizar, gezien zijn vele mediaoptredens. Het enige waar wij op uit waren, was antwoorden op die vragen. Op welke manier dan ook."

Waarom heeft u De Wever niet laten weten dat u de vragen zou publiceren?

"U heeft misschien een punt, we hadden dat kunnen doen, maar dat is achteraf. We vinden dat we er alles aan gedaan hebben om een interview te krijgen."

Wat vindt u van de vragen van Stijn Tormans?

"Ik vind ze relevant."

Niet vooringenomen?

"Als je een politicus interviewt, vraag je naar gevoelige zaken. Is dat vooringenomenheid? Ja, maar je kan dat ook dossierkennis noemen. Stijn Tormans is uiteraard kritisch ten aanzien van N-VA. Hopelijk zijn veel mensen dat, zoals we ook kritisch zijn ten aanzien van Open Vld, CD&V of wie dan ook."

Tormans zegt op Radio 1 dat het 'de taak is van een journalist om vooringenomen te zijn'.

"Dat vind ik een vreemde stelling. Vooringenomenheid is voor mij iets helemaal anders dan het type vragen dat hij had voor De Wever. Het is niet keurig dat een journalist zegt dat hij vooringenomen is. Ik wil van hem horen wat hij daarmee bedoelt en hoe hij dat concreet ziet. Ik ging ervan uit dat hij dat niet was. Zijn vragen voor De Wever vond ik goed."

Is deze cover een overwinning voor de linkse flank van uw redactie?

"Ik denk dat je nu zwaar overdrijft. Zoals het binnen de redactie van een onafhankelijk weekblad hoort, hebben wij heel wat discussies die je als links-rechts kan definiëren. Zoals iedereen zijn wij bezig om onze positionering binnen een snel wijzigend medialandschap te verfijnen. Maar er is geen felle links-rechts discussie aan de gang bij ons. U klopt er mijlenver naast."