Direct naar artikelinhoud

Hackerscollectief Anonymous ontketent internetoorlog

De computerkrakers van Anonymous hebben een massale aanval uitgevoerd op de websites van onder meer het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Justitie en enkele platenlabels. Ze protesteren daarmee tegen het offline halen van MegaUpload.com door de FBI.

Anonymous, wiens Belgische tak begin deze maand de website van ArcelorMittal hackte, startte de aanval donderdagavond. De hackers - hun aantal wordt op bijna 6.000 geschat - richtten hun pijlen op een reeks websites die ze mee verantwoordelijk achten voor het platleggen van Mega-Upload, een site die populair was voor het illegaal uitwisselen van films, tv-series en muziek.

Op het hoogtepunt van de aanval was Anonymous verantwoordelijk voor 10 procent van het internetverkeer. De website van het VS-ministerie van Justitie was de eerste die voor de bijl ging. Daarna volgden onder meer de sites van het Witte Huis, de Amerikaanse antipiraterij-organisatie RIAA, Universal Music, Emi en Warner. Ook de site van de FBI kon de aanvallen niet slikken.

"Wij van Anonymous starten onze grootste aanval ooit op sites van de overheid en de muziekindustrie", luidde het in een statement van het collectief. "De FBI dacht toch niet dat ze hiermee (het offline halen van MegaUpload, JDB) weg zouden komen? Ze zouden ons verwacht moeten hebben."

MegaUpload.com werd donderdag niet alleen offline gehaald, zeven mensen achter de site werden gearresteerd. Het gerecht legde ook beslag op enkele rekeningen en goederen ter waarde van 50 miljard dollar. In een villa in Nieuw-Zeeland, waar vier mannen werden opgepikt, stonden onder meer een Rolls-Royce, een Lamborghini en een rits Mercedessen. De mannen achter de site zouden de voorbije jaren minstens 175 miljoen dollar verdiend hebben aan advertenties en abonnementen.

Volgens het Amerikaanse gerecht hebben platenlabels en filmproducenten de site de afgelopen vijf jaar voor zowat 500 miljoen dollar (386 miljoen euro) schade geleden. De site was immers een van de meest populaire op het web om meestal illegale content te delen. MegaUpload.com had ongeveer 50 miljoen bezoekers per dag.

De actie tegen MegaUpload.com valt samen met het alsmaar groeiende protest tegen SOPA, een Amerikaans wetsvoorstel waarmee de overheid zou kunnen optreden tegen buitenlandse sites die auteursrechtelijk beschermd materiaal delen. Onder meer Wikipedia ging 24 uur plat uit protest tegen SOPA.