Direct naar artikelinhoud

Lierse wipt bekerwinnaar Standard na verlengingen

Verrassing van formaat. Ook bekerwinnaar Standard ligt uit de Cofidis Cup. Zegezeker na 1-2-winst in de heenwedstrijd, lieten de Rouches zich gisteren in de verlengingen verschalken door Lierse, dat nochtans enkele basisspelers op de bank hield. Liersecoach Chris Janssens balde triomfantelijk de vuist, held Soufiane Bidaoui werd bedolven onder de knuffels.

Geen AA Gent-Standard in de eerste halve finale van de beker, wel Lokeren-Lierse. Wie had dat gedacht, zeg? Standard had zaterdag Beerschot verslonden - Riga stuurde dezelfde elf in de wei, mét Cyriac, dinsdag nog in de ziekenboeg. En Chris Janssens, coach van Lierse, hinkte al op andere gedachten. Voor hem primeerde operatie redding in de Jupiler Pro League. Daarom zette hij zijn elegantste voetballer, Daylon Claasen, en zijn kleerkast achterin, Karim Saïdi, naast de ploeg en kreeg bankwarmer Wesley Sonck nog eens een kans. Krachten sparen.

Meer dan een uur lang kreeg Janssens gelijk. Tot minuut zevenenzestig was Standard-Lierse een absolute non-match. Weinig volk op Sclessin, een koude bries in de Hel, lamentabel voetbal - kortom: een marteling voor iedere voetballiefhebber, nog meer voor de 6.000 in het stadion. En ja, toen zag Milos Maric - niet aan een sterke match bezig, nochtans - zijn moment gekomen. Lierse kreeg een vrijschop op vijfentwintig meter van het doel van Bolat. Maric, altijd al een specialist geweest, zette zijn stevige beentjes achter de bal en knalde de bal keihard voorbij een kansloze Bolat, daarbij geholpen door de natte grasmat - zijn schot schoot door. Daar was dan toch waar iedereen minuten om had zitten smaken: spanning. En kansen ook.

De eerste helft vergeten we snel. Een voetnoot, op die poging op de paal van Yasser Hussein (Lierse) in de openingsminuten na. De rest: fout spektakel met een Lierse dat niet kon en een Standard dat niet wou.

Maar wie met vuur speelt, verbrandt de handen. Ook in de Hel. Maric bracht Lierse op voorsprong. Wat volgde was een wedstrijd die lekker op en neer ging - eindelijk! Lierse flirtte een eerste keer met de kwalificatie. Grncarov streelde met zijn hoofd een vrije trap van Maric, een attente Bolat plukte het poginkje. De bezoekers kwamen er nog dichterbij, hoor. Bolat kon een schot van El Gabas niet voldoende afstoppen, Felipe moest het hobbelende balletje van de lijn wegvegen. Geen minuut later stond Gaxa oog in oog met Bolat. Maar de Zuid-Afrikaan bewees waarom hij in de verdediging staat: zijn lobje mislukte totaal. Dé kans gemist en dan scoorde Vainqueur ook nog tegen. Alle hoop weg?

Alles-of-nietsslot

Niet helemaal. In een alles-of-nietsslot sleepte Grncarov alsnog verlengingen uit de brand. Standard sloeg zich voor het hoofd - eigen schuld, dikke bult - en ging in die extra time helemaal ten onder. Bidaoui, weggestuurd door Sonck, knalde de bevrijdende 1-3 op de touwen. Coach Janssens sprong voor zijn bank net geen gat in de lucht. Maric, met een own-goal, gaf Standard nog even hoop op kwalificatie, maar Adesanya nam de laatste twijfel weg. Lierse in de halve finales en een groot feest in Lier. Wie had dat gedacht?