Direct naar artikelinhoud

Betaalde schorsing voor politie verdwijnt

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie willen met een aanpassing van de tuchtwet komaf maken met politiemensen die geschorst worden en daarbij minstens 75 procent van hun loon behouden. Hun oplossing: een maandelijkse boete én verplicht voort blijven werken.

"Welk modern bedrijf straft zijn personeelsleden vandaag nog met een gedwongen en betaalde vakantie?" Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en haar collega van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) stellen de huidige tuchtwet bij de politie in vraag in hun wetsontwerp tot aanpassing van de wet van 13 mei 1999. Het opmerkelijkste aan hun voorstel: het afschaffen van de schorsing bij tuchtmaatregel.

De ministers noemen een schorsing als tuchtsanctie niet meer van deze tijd. "Het is een stigmatiserende straf. Want als iemand maanden verplicht moet wegblijven, weet heel de dienst dat. Dat schendt de privacy tussen de overheid en de betrokken werknemer", menen de ministers. Ze vragen zich daarenboven af of het doel van de schorsing - het personeelslid ertoe te brengen zichzelf in vraag te stellen door hem tijdelijk uit de dienst te verwijderen - nog wordt bereikt. "Het personeelslid ontvangt in het slechtste geval 75 procent van zijn wedde om niets te doen. De moderne maatschappij verschaft veel vertier voor wie niets te doen heeft. Voor sommigen zelfs te veel om hen tot inzicht te laten komen", klinkt het.

De ministers wijzen er ook op dat bij een schorsing bij tuchtmaatregel niet alleen het personeelslid wordt gestraft, maar vooral ook de organisatie en de collega's. "Want zij draaien op voor het werk van het geschorste politielid. In tijden van budgettaire krapte en een tekort aan personeel is het overigens onverantwoord om een personeelslid gedurende maanden op non-activiteit te stellen en dit voor zeker 75 procent van zijn wedde."

Ter vervanging voorzien de ministers onder andere een geldboete, gaande van 2 tot 10 procent van het bruto inkomen van het betrokken politielid. En dat voor maximaal zes maanden.

Een tuchtmaatregel volgt als de politieman of -vrouw het ambt in het gedrang brengt. Dit kan door gedrag zowel tijdens als buiten de diensturen. De aanpassing van de tuchtwet moet de procedure vereenvoudigen en eerlijker maken. "De straffen zijn te vaak belachelijk of te mild, de procedure te lang en er worden te vaak fouten gemaakt", klaagde het Comité P eerder al over de huidige tuchtwet. Hoeveel politiemensen momenteel thuiszitten door een tuchtsanctie en minstens driekwart van hun wedde opstrijken, kon het ministerie van Binnenlandse Zaken niet zeggen.

Voor alle duidelijkheid: politiemensen tegen wie een strafonderzoek loopt, kunnen wel geschorst blijven wegens ordemaatregelen in afwachting van de resultaten van het onderzoek of een eventuele uitspraak van de rechter. Dat is onder andere het geval met de vroegere commissaris-generaal Fernand Koekelberg. >>4