Direct naar artikelinhoud

Verwarring troef over geldigheid alcoholtesters

Betrapt de politie al jaren dronken chauffeurs met niet-goedgekeurde alcoholtesters? Advocaat Christophe Redko beweert alvast van wel na enkele recente vrijspraken op die grond. De federale politie bevestigt dat er verwarring is en vraagt het College van procureur-generaals om advies.

"Voor alle duidelijkheid: die toestellen werken perfect", verrast Christophe Redko, een advocaat uit La Louvière die zich specialiseerde in verkeersovertredingen. "Maar er is een probleem met de homologatie van die apparaten." Het gaat overigens niet om een paar toestellen, zegt Redko. "In België worden 3.000 van die toestellen gebruikt." De alcoholtesters - of ethylometers zoals die dingen officieel heten - hebben twee functies: de eerste is bepalen of de chauffeur al dan niet gedronken heeft. De tweede functie is vaststellen hoeveel alcohol. "Volgens een Koninklijk Besluit moeten de alcoholtesters voor allebei de functies gehomologeerd zijn. De toestellen zijn enkel gehomologeerd voor de tweede. De politie mag ze daardoor dus eigenlijk niet meer gebruiken", meent Redko.

Vorige zomer boekte SuperRedko, zoals de advocaat over de taalgrens wordt genoemd, in de politierechtbank van Brussel een eerste succes met 'het foutje'. "Er werd nog beroep aangetekend, maar ook daar spraken ze mijn cliënt vrij", zegt de advocaat, die er trots aan toevoegt dat hij niet eens heeft ontkend dat zijn cliënt dronken achter het stuur zat. In Nijvel en Bergen deed Redko dat kunstje intussen over.

Donderdag haalde Redko zijn wapen nog eens boven in de politierechtbank in Nijvel. Jean-Claude Eslander, procureur des Konings in Nijvel: "De rechter had zelfs een topman van de FOD Economie gedagvaard om uitleg te komen verschaffen over de ijking en homologatie. Zelfs een politierechter in Bergen woonde de zitting bij. Ze weten daar ook niet meer wat doen. Het is zo vreselijk complex."

Een beslissing viel er gisteren niet in Nijvel. Die komt er pas volgende maand. Intussen worden andere uitspraken over dronken rijden in Nijvel opgeschort. Redko ruikt naar eigen zeggen een nieuwe vrijspraak. "Als de wet zegt dat het toestel moet gehomologeerd zijn, is het toch normaal dat de cliënt vrijgesproken wordt als dat niet het geval is?" Redko raadt chauffeurs die betrapt werden op dronken sturen intussen aan om hun proces-verbaal aan te vechten. "Als ze nog niet definitief veroordeeld zijn, is er nog niets verloren", meent hij.

Bij de federale politie zeggen ze intussen dat er geen probleem is. Of beter: geen probleem was. Woordvoerder Kaatje Natens: "Na die opvallende vrijspraak vorige zomer hebben we het College van procureur-generaals advies gevraagd. Volgens hen was er niets aan de hand met de toestellen." Wàs? "Nu we weten dat er nieuwe gevallen zijn, willen we opnieuw advies inwinnen van het College", zegt Natens.