Direct naar artikelinhoud

'Vader die zoon verkocht houdt meer van luxe dan van kinderen'

In Gent zijn de ouders van baby J. voor de correctionele rechtbank verschenen. De openbaar aanklager verweet hen dat ze hun zoontje hadden verkocht op afbetaling, 'als een ijskast'. Vreemd genoeg is een kind verkopen op zich niet strafbaar in België.

2008 was niet het prettigste jaar uit het leven van de ouders van J. Ze woonden met hun dochtertje van drie in een klein appartement in Gent. Opeens moest papa verdragen dat zijn schoonmoeder bij hen introk en zij bracht haar toenmalige vriend mee. Die perste het jonge paar af. Moegetergd verlieten ze hun eigen woning om in te trekken bij de overgrootouders van hun dochtertje.

De huur van hun appartement en andere kosten werden niet meer betaald, zodat ze algauw tegen een schuldenberg van 9.000 euro aankeken. En toen werd de moeder opnieuw zwanger. Opnieuw ongewenst. Voor het kind was er geen plaats en geen geld. Voor abortus was het al te laat. Verkopen leek de jonge ouders de enige keuze. Vraagprijs: 7.500 euro.

Op 4 juli 2008, de dag na zijn geboorte, werd baby J. op de parking van het Gentse Jan Palfijnziekenhuis overhandigd aan een Nederlands echtpaar. De betaling zou later gebeuren, in schijfjes. Sindsdien hebben zijn biologische ouders hem niet meer gezien. Hun zoon groeit op in een pleeggezin, want hij werd weggehaald bij de wensouders. Die zijn in Nederland veroordeeld tot een celstraf met uitstel.

De openbare aanklager is van oordeel dat de echte mama en papa zwaarder gestraft moeten worden: "Voor de extreme kinderwens van de wensouders kun je nog begrip hebben. Voor de echte ouders was hun baby verkopen een handig middel om uit de schulden te geraken. Vader houdt meer van luxe dan van kinderen."

Zowel voor moeder als vader eist het openbaar ministerie twee jaar gevangenisstraf met uitstel. Ook de grootmoeder staat terecht wegens mededaderschap. Zij riskeert zes maanden voorwaardelijk.

"De feiten zijn te belangrijk voor een werkstraf", argumenteerde de openbaar aanklager. Er is wel een probleem. "Het verkopen van een kind is op zich niet strafbaar", moest hij erkennen. "Onderschuiving, mensenhandel en onterende behandeling zijn echter wel strafbaar."

"Vroeg of laat zal J. te weten komen dat hij als baby verkocht werd, op afbetaling, als een ijskast. De fundamenten van je ik worden onderuitgehaald. Mogelijk leidt dat tot psychische problemen", voorspelde de openbaar aanklager.

"De afstamming en de identiteit werden J. ontnomen", vulde Francis De Decker, voogd ad hoc van J., aan. De Decker gelooft niet dat de ouders hun kind verkochten om het een betere toekomst te gunnen. "Altruïstische ouders vechten als een leeuw voor hun kind. Maar dit kind zal niet denken: mama, papa, jullie hebben de goede beslissing genomen!"

Op 14 mei volgt de uitspraak.