Direct naar artikelinhoud

12.000 euro voor onterechte opsluiting

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) moet 12.000 euro schadevergoeding betalen aan Olav Herreman. Die zat vier maanden in voorhechtenis voor de moord op Joke Van Steen. Het hof van assisen in Gent sprak Olav Herreman vorig jaar vrij.

In november 1995 werd de 17-jarige Joke Van Steen vermoord teruggevonden in een sloot in een natuurgebied in Oudenaarde. Ruim vier jaar later sloot het gerecht Olav Herreman op. Hij zat ruim vier maanden in voorhechtenis. Pas nog eens tien jaar later sprak de volksjury de intussen 38-jarige Oost-Vlaming vrij.

Herreman startte daarop verschillende procedures om in de mate van het mogelijke vergoed te worden voor het onrecht dat hem was aangedaan. Justitie oordeelde dat Herreman géén recht had op een schadevergoeding voor de vier maanden dat hij onterecht in de cel zat. De motivering: Herreman maakte zich verdacht door destijds niet goed mee te werken en leugenachtige verklaringen af te leggen.

Het Hof van Cassatie fluit Justitie nu terug. Voor de vier maanden dat Olav Herreman onschuldig in voorhechtenis zat, heeft hij recht op 12.000 euro. Zijn advocaat Vincent Vereecke: "Het arrest zorgt voor gemengde gevoelens bij meneer Herreman. Enerzijds is hij opgelucht dat het hoogste rechtscollege in België zegt dat hij niet aangehouden werd door zijn eigen schuld. Anderzijds zorgt het natuurlijk voor wrevel. Wat is 12.000 euro? Die aanhouding en het jarenlange aanslepende onderzoek heeft het leven van mijn cliënt kapotgemaakt."

Daarom lopen er ook nog twee andere procedures. De eerste is een strafklacht tegen de man die leugens vertelde over Olav Herreman. "Als die ooit veroordeeld wordt, kan mijn cliënt een schadevergoeding eisen voor de tien verloren jaren van zijn leven", zegt Vereecke. De andere procedure is tegen de Belgische staat en kadert in het overschrijden van de redelijke termijn. (BJM)