Direct naar artikelinhoud

Moedergroep van BASE ontslaat tot 5.000 mensen

Het Nederlandse telecombedrijf KPN schrapt 4.000 tot 5.000 banen, bijna een kwart van het personeel, tegen 2015. Het bedrijf geeft ook een stevige winstwaarschuwing: onder meer de opmars van de sociaalnetwerksite Facebook weegt op het traditionele bel- en sms-verkeer. De Belgische divisie van KPN zal volgens woordvoerder Bart Vandesompele niet getroffen worden door de plannen.

De resultaten voor mobiele telefonie vallen vooral tegen op de Nederlandse thuismarkt. De bedrijfskasstroom dit jaar zal maar 5,3 miljard euro bedragen, zo voorspelde de groep, terwijl eerder 5,5 miljard euro was voorspeld. De verlaging is wel het gevolg van versnelde investeringen om zich in Nederland te versterken. Die investeringsplannen worden op 10 mei bekendgemaakt en vertegenwoordigen dit jaar maximaal 2 miljard euro.

KPN verwijst naar een “snelle verandering van de consumentenmarkt”. De opmars van sociaalnetwerksites als Facebook en mobiele apps vreet aan het traditionele bel- en sms-verkeer. Daar komt nog eens sterke prijsdruk op de bedrijvenmarkt bovenop.

Tegenvallende thuismarkt

De lagere inkomsten, boven op de omzetdaling door de lagere tarieven die Europa oplegt, kunnen niet worden gecompenseerd door de geplande kostenbesparingen. Daarom komt er een extra, grote besparingsronde. Outsourcing en offshoring van het back office doet tegen 2015 4.000 tot 5.000 banen sneuvelen, goed voor 20 à 25 procent van het personeelsbestand in Nederland.

De herstructurering zal over de vier jaar 250 tot 300 miljoen euro kosten of per jaar gemiddeld dus 75 miljoen euro. Het deel dat op 2011 slaat, zit niet in de nieuwe prognose voor de bedrijfskasstroom.

KPN wil ook meer inspelen op het snelgroeiende datagebruik ten gevolge van het succes van de sociale netwerken en mobiele apps. De traditionele gsm-abonnementen, opgebouwd rond spraakdiensten, spelen onvoldoende in op die trend. Nieuwe abonnementen die uitgaan van mobiele data moeten dat wel doen.

De kersverse topman Eelco Blok benadrukt dat de tegenvaller zich vooral op de thuismarkt situeert. “Ik ben verheugd met de sterke onderliggende prestaties in Duitsland en België, waar we blijven investeren”, klinkt het. In België is KPN met BASE het nummer drie.

BASE en zijn zustermerken Ay Yildiz, Simyo en Zoniq trokken in het eerste kwartaal 150.000 nieuwe klanten aan tot 3,9 miljoen. Die groei vertaalt zich echter niet in een stijging van de inkomsten. Door de opgelegde verlaging van de terminatietarieven (21 miljoen euro) - de vergoeding om de gesprekken van de andere operatoren op het eigen netwerk af te handelen - en de verkoop van de zakelijke vastelijnactiviteiten (10 miljoen euro) zakte de omzet 7,9 procent tot 186 miljoen euro. De bedrijfskasstroom daalde met 15 procent.

Zonder de regelgeving zou de omzet met 8,1 procent zijn gegroeid dankzij “de regionale focus, het toenemende aantal winkels en het succes van de vereenvoudigde portfolio en van de mobiele data-abonnementen tegen een vast bedrag per maand”.

KPN stelt in België 773 mensen te werk. Zij worden niet geraakt door de herstructurering.

Voor de totale groep daalde de omzet in het eerste kwartaal met 1,3 procent tot 3,23 miljard euro. De bedrijfskasstroom ging 4,1 procent achteruit tot 1,27 miljard euro. De consensus bedroeg 1,32 miljard euro.

Nieuwe strategie

Ondanks het 10 procent lagere bedrijfsresultaat van 712 miljoen euro nam de nettowinst door een belastingvoordeel van 150 miljoen euro wel toe met 32 procent tot 591 miljoen euro. Dat levert een winst per aandeel op van 0,39 euro, tegen 0,28 euro vorig jaar in het eerste kwartaal. De publicatie van het kwartaalrapport komt een week vroeger dan gepland.

KPN handhaaft zijn groeidoelstelling voor de vrije kasstroom tot meer dan 2,4 miljard euro en een dividend van minimaal 0,85 euro per aandeel. De telecomgroep blijft daarnaast bij haar plan om voor 1 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen.

De analisten van Rabobank onthouden dat de nieuwe CEO zichzelf ruimte geeft om te investeren in een nieuwe strategie (mobiele data, televisie) om de groei te versnellen. Beleggers mogen niet overdreven reageren, stellen ze, de consensusverwachtingen zaten immers al onder de eerdere prognoses en het vrijekasstroomverhaal houdt stand.