Direct naar artikelinhoud

Vals bomalarm in het centrum van Brussel

Op de Grote Markt in Brussel heeft de politie gisteren haar toezicht verscherpt, nadat bij de politie een bommelding was binnengelopen. De melding bleek vals.

Om vier uur gisterenmiddag zette de politie alle toegangswegen naar de Grote Markt af. Kleine, smalle straatjes werden geblokkeerd met politiecombi's, waardoor het volk naar de grotere wegen richting Grote Markt werd geleid, zoals de toegang via de Boterstraat en de Kolenmarkt. Daar stonden dranghekken, waarachter het volk moest wachten om de Grote Markt op te mogen. Agenten doorzochten er handtassen en pakketten.

Op de Grote Markt zelf voerden agenten een subtiele sweeping uit. Ze controleerden terrassen van horecazaken en hoekjes en kantjes van de historische gebouwen, maar de levensgrote kerststal en de opgetuigde kerstboom lieten ze onaangeroerd. Undercoveragenten stonden her en der verspreid opgesteld om het gebeuren in het oog te houden.

Aanvankelijk was er sprake van dat de Grote Markt volledig zou worden geëvacueerd, maar zover kwam het niet. "Omdat we de dreiging niet zo hoog hebben ingeschat", zegt de Brusselse politie. "We hadden snel door dat de bommelding vals was." Het bewuste telefoontje kwam rond het middaguur binnen bij de politie, maar de melding bevatte niet meer informatie dan dat "in het centrum van Brussel" een bom zou ontploffen.

"Daarop hebben we onze algemene maatregelen in werking gezet en hebben we ons voornamelijk toegespitst op het gebied rond de Grote Markt", aldus de politie. "Als iemand een bom in Brussel wil laten ontploffen zal dat niet aan een bankje in het park zijn."

Het verscherpte politietoezicht in Brussel kwam bovenop de verhoogde waakzaamheid naar aanleiding van het vorige vrijdag afgekondigde terreuralarm.

(SS)