Direct naar artikelinhoud

'Iran vormt geen enkele bedreiging voor de wereld'

De Iraanse president, Hassan Rouhani, heeft gezegd dat vrede binnen handbereik is en dat hij via diplomatie een uitweg wil vinden uit het gevoelige nucleaire dossier. Of het hem menens is, zal vandaag blijken, tijdens onderhandelingen tussen Iran, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland.

Rouhani deed zijn uitspraken in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens een langverwachte toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Enkele uren voor hem had de Amerikaanse president Barack Obama op hetzelfde podium verklaard dat zijn regering zich zou concentreren op het vinden van een diplomatieke oplossing met Iran. In zijn toespraak zei Rouhani dat hij goed geluisterd had naar Obama en meende hij dat, als Washington niet toegaf aan de invloed van oorlogszuchtigen, de VS en Iran kunnen komen tot een raamwerk waarin onderhandeld kan worden over de verschillen.

"Onze nationale belangen maken het dwingend dat we alle bezorgdheden rond Irans vreedzame kernprogramma wegnemen", zei Rouhani. "Iran is bereid om onmiddellijk in tijdsgebonden en resultaatgerichte gesprekken te stappen om een wederzijds vertrouwen op te bouwen en gemeenschappelijke onzekerheden door middel van volledige transparantie weg te nemen."

Het Iraanse kernprogramma ligt zo gevoelig omdat het Westen Iran ervan verdenkt te werken aan een atoomwapen. Rouhani ontkende dat voor de VN. Maar, zo zei de Iraanse president ook, zijn land bleef zich wel het recht toeëigenen om uranium te verrijken voor vreedzame doeleinden. Dat recht moest zo snel mogelijk erkend worden door de internationale gemeenschap.

In tegenstelling tot zijn voorganger Mahmoud Ahmedinejad, die vooral uit was op confrontatie, sloeg Rouhani een gematigde en meer verzoenende toon aan. Maar of Iran bereid is tot toegevingen en of ook de VN-Veiligheidsraad, die Teheran al verschillende keren sancties heeft opgelegd, zich toegeeflijker zal opstellen, zal later vandaag blijken. Dan zit de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif samen met zijn Amerikaanse tegenhanger John Kerry. Bij de gesprekken zullen ook de ministers aanwezig zijn van de vier andere permanente leden van de V-Raad -het VK, China, Frankrijk en Rusland- en eveneens Duitsland.