Direct naar artikelinhoud

Brussels Justitiepaleis van achtenveertig naar twee ingangen

'Entrée publique, c'est par là monsieur.' Het is nog even wennen in het Justitiepaleis van Brussel. Door veiligheidsmaatregelen zijn er nu nog maar twee ingangen, waarvan een voor bezoekers. Joram De Bock

De beveiliging van het Brusselse gerechtsgebouw was lang zo lek als een zeef. Maar liefst 48 ingangen heeft het gebouw, waar je allemaal ongecontroleerd door kon wandelen. Dat zou nu verleden tijd moeten zijn. Het aantal ingangen is herleid tot twee: een voor personeel en een voor het publiek. Vanaf vandaag moet iedereen ook door een metaaldetector.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) kondigde de maatregelen al in januari aan, naar aanleiding van de doodsbedreigingen aan een magistraat en een geval van brandstichting. Meer dan vier maanden later is het eindelijk zover. Langs de Wolstraat geraakt enkel nog personeel binnen met een badge. Via de hoofdingang kunnen ook bezoekers het Justitiepaleis binnenwandelen. Zij moeten voortaan wel hun identiteitskaart tonen.

Metaaldetector

Het gaat om een proefopstelling, die nogal geïmproviseerd aandoet. De grote inkomhal is afgebakend met dranghekken, om twee kleine ingangen te vormen. De bezoekers worden enkel geteld, om de toestroom naar het Justitiepaleis in kaart te brengen. "Momenteel weet niemand hoeveel mensen er per dag binnenkomen", zegt de woordvoerster van Turtelboom. Na twee weken volgt een evaluatie. "Dan kunnen we zien hoeveel personeel we nodig hebben", zegt de leidinggevende beveiligingsagent. Vanaf vandaag zal er ook een metaaldetector aanwezig zijn. "De nadruk zal vooral liggen op wat de mensen bij hebben. Nu is iedereen vrij om met een bazooka op zijn rug binnen te lopen."

De beveiligingsagenten hebben hun twijfels bij de maatregel. "Sowieso niet haalbaar", klinkt het. "Op piekmomenten passeren hier 200 mensen in een uur. Tussen halfnegen en negen uur waren het er 125 in een half uur. Door de detector gaan en een zak doorzoeken, kost minstens een minuut per persoon. Zelfs op tijdstippen met kleine aantallen gaat dat niet. Eén detector is te weinig", zegt een van de agenten.

"Op de luchthaven hebben ze ook maar één scanner. Dat is niet onoverkomelijk", zegt zijn overste dan weer. Dat de hele opstelling binnen twee weken operationaal kan zijn, betwijfelt de eerste agent. Hij vreest ook dat de detector zal afgaan voor niets. "Ik had het onlangs nog voor in de Mediamarkt."

Voorlopig waren er nog geen lange rijen om aan te schuiven. Dat kan wel eens anders zijn wanneer de scanner in werking gaat. "Er zullen af en toe files zijn", waarschuwt het kabinet-Turtelboom. "We kunnen enkel anticiperen op problemen en dan zien we wel", zegt de leiddinggevende agent.