Direct naar artikelinhoud

Absolute meerderheid voor PS, Royal afgeserveerd, nichtje Le Pen verkozen

De Franse PS heeft de absolute meerderheid gehaald in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. De uitslag geeft president Hollande en premier Ayrault de slagkracht die ze gevraagd hadden voor hun centrumlinkse beleid. Zowel PS-icoon Ségolène Royal als de extreemrechtse voorvrouw Marine Le Pen bijten in het zand.

Voor Hollande was het zaak een grote, liefst absolute meerderheid te veroveren. De centrumrechtse UMP wilde dan weer vooral de schade inperken. Beide 'klassieke' partijen zijn in hun opzet geslaagd. De PS en de met haar coöpererende Parti Radical de Gauche haalden volgens de eerste prognoses vermoedelijk 316 van de 577 zetels in de Assemblée.

Tweede wordt, na tien jaar lang de meerderheid te hebben gehad, de formatie van Jean-François Copé en de vroegere president Nicolas Sarkozy. De UMP zou 224 parlementsleden overhouden in het Palais Bourbon. Tot de kleppers die hun zetel door de neus geboord zagen, behoren de vroegere ministers Nadine Morano en Claude Guéant. Zij verloren respectievelijk in de oostelijke vestingstad Toul en in Boulogne-Billancourt, ten zuidwesten van Parijs. Hun collega Nathalie Kosciusko-Morizet ('NKM'), de voormalige woordvoerster van Nicolas Sarkozy, zat behoorlijk op de wip in het banlieue-departement Essonne maar haalde haar slag thuis.

Zoete wraak

De groenen, met wie de socialisten een voorakkoord gesloten hadden, komen op 3,47 procent van de stemmen uit. Dat resultaat is minder goed dan enkele maanden geleden verhoopt maar flink beter dan de voorbije dagen was gevreesd. Europe Ecologie Les Verts (EELV), de partij van de jonge minister van Huisvesting Cécile Duflot en het Frans-Duitse boegbeeld Daniel Cohn-Bendit, haalt volgens de projecties 19 zetels. Ze raakt daarmee over de drempel van 15 zetels en mag een fractie vormen, met alle financiële en logistieke middelen vandien.

Dat laatste is dan weer niet het geval voor het linkse Front de Gauche, dat met 13 parlementsleden voldoening moet nemen. Het FG is het bondgenootschap van de zo te zien enkel op meetings razend populaire Jean-Luc Mélenchon. Mélenchon werd vorige week, in de eerste ronde, al uitgeschakeld in Hénin-Beaumont. In dat industriestadje in het departemente Pas-de-Calais had hij de handschoen opgenomen tegen de extreemrechtse passionaria Marine Le Pen. Le Pen stootte naar de tweede ronde door, met de PS'er Philippe Kemel als tegenstrever.

Mélenchons wraak moet alsnog zoet geweest zijn, gisteravond, want tegen de verwachtingen in was het niet Le Pen die met de zege thuiskwam, wel Kemel. Haar poging om de eerste FN-parlementariër te worden sinds 1998 is dus gefnuikt.

"Ik ben verslagen met 49,9 procent van de stemmen", riep een alsnog triomfantelijke Le Pen haar aanhangers toe. "Het was één tegen allen. Ik heb geen zetel omdat mijnheer Guéant (die als minister van Binnenlandse Zaken een hertekening van de electorale kaart invoerde, LD) het kiesdistrict verknipte. Mijnheer Kemel mag hem dus dankbaar zijn. Met een verschil van 114 stemmen lijkt het me trouwens logisch de zaak van nabij te herbekijken." Anders gezegd: Le Pen eist een nieuwe telling.

Hoe dan ook mocht het FN tevreden zijn. Twee, maar mogelijk ook drie FN'ers betreden het halfrond, onder wie haar nichtje Marion Maréchal Le Pen, die voor het Provençaalse Carpentras naar Parijs mag. Voor het tweede district in het departement Gard, de buurt van Nîmes dus, gaat de flamboyante advocaat Gilbert Collard naar het pluche.

"Hoe dan ook", zei Marine Le Pen, "is het niet normaal dat de groenen met 3,47 procent van de stemmen 19 zetels halen terwijl wij er (in de eerste ronde van de verkiezingen, LD) met 13,4 procent van de stemmen maar drie halen" - het gevolg van het cordon sanitaire, of het feit dat het FN met niemand allianties kan sluiten in de tweede ronde.

Een belabberde beurt maakte het centristische MoDem. Voorman François Bayrou, die in de presidentsverkiezingen voor François Hollande had gestemd omdat hij de UMP al te fors naar rechts zag verglijden, werd daar door zijn kiezers geenszins voor bedankt. Bayrou is zijn zetel kwijt, zijn partij behoudt er amper twee.

De moeder aller nederlagen werd gisteravond paradoxaal genoeg aan PS-zijde geleden. In La Rochelle moest Ségolène Royal, in 2007 nog presidentskandidate tegen Sarkozy, haar meerdere erkennen in de dissidente socialist Olivier Falorni. Falorni had vorige week even onverwachte als spectaculaire Twittersteun gekregen van première dame Valérie Trierweiler. Nadat hun eigen kandidaat in de eerste ronde afgevallen was, stemden massa's UMP'ers gisteren op Falorni. Royal toonde zich wel verbitterd, maar maakt zich sterk haar taak als raadsvoorzitster van de regio Poitou-Charentes voort te zetten.

De mooie uitslag van de PS maakt dat president Hollande de handen vrij heeft om zijn centrumlinkse relancebeleid uit te voeren. Ondanks het voorakkoord is hij onder deze omstandigheden zelfs niet aan de groenen gebonden.

Voor de Franse kiezers eindigt met de stembusgang van gisteren een electorale marathon die de hele lente in beslag nam. Dat het tijd werd om er een punt achter te zetten blijkt uit de zeer lage opkomst van gisteren: slechts 55,9 procent van de kiesgerechtigden trok naar het stemlokaal.