Direct naar artikelinhoud

'Wout laat zich te vaak ringeloren'

Veldrijden is een exacte wetenschap. Vijftien klassementscrossen ver en Wout van Aert en Mathieu van der Poel zweven op eenzame hoogte. Toch zijn de 'Grote Twee' niet onaantastbaar, gelooft oud-wereldkampioen Roland Liboton.

1

Van der Poel veelwinnaar

Eén of twee. Een andere eindpositie kent Wout van Aert niet. Toch neemt Mathieu van der Poel in de onderlinge confrontaties voorlopig de bovenhand: 6-9. Van Aert is wel de enige crosser die overal in de top tien reed. Sweeck tuimelde er één keer uit (Ronse), Pauwels (Las Vegas, Gieten) en Aerts (Zeven, Zonhoven) elk twee keer. Van der Poel miste de twee Amerikaanse wereldbekermanches en finishte ver in Oudenaarde en Essen. Zijn offdays zijn spectaculairder dan de mindere dagen van Van Aert.

Liboton: "De twee kanonnen, we hebben er al plezier aan beleefd. Naakte cijfers zeggen niet alles. Veel verschil is er niet, ze zijn elkaar waard. Allebei gaan ze altijd en overal tot op het bot. Van der Poel is de meester-technicus, Van Aert de boenker die een uur lang in het rood kan gaan. Als het al eens niet tot een van die prachtige duels komt, is er meestal wel pech in het spel. Eén vaststelling toch: Wout laat zich in de slotronde net iets te vaak ringeloren."

2

Pauwels 'best of the rest'

Kevin Pauwels is, weliswaar heel nipt, the best of the rest. Laurens Sweeck zit hem op de hielen. Pauwels (32) is het enige 'oudje' dat standhoudt tussen de opkomende jeugd: Van Aert (22), Van der Poel (21), Aerts (23) en Michael Vanthourenhout (23).

Liboton: "Gom Pauwels niet volledig weg. Ik roep het al acht jaar: ooit wordt Kevin Belgisch of wereldkampioen. De driekleur in Oostende kan. Hij is goed op dreef, het verschil met Van Aert en Van der Poel is niet meer zo groot. Eén slechte dag van Wout en het is prijs. Pauwels kan geweldig hard met een fiets rijden, zelfs op zijn 32ste nog. Het is niet te laat. Ook een herstelde Van der Haar kan het de grote twee nog moeilijk maken. Wie weet pakt Lars wel de regenboogtrui."

3

Marlux-Napoleon Games sterkste team

Jurgen Mettepenningen zal het graag lezen: zijn ploeg blijft, in de breedte, het best scorende geheel. Met Pauwels, Vanthourenhout en Vantornout presteert het in zijn totaliteit nog altijd beter dan Telenet-Fidea Lions (Aerts, Meeusen en Van Kessel) en Crelan-Vastgoedservice (Van Aert, Adams, Merlier).

Liboton: "Verbaast me niet. Bijna overal palmden ze de resterende podiumplaats in. Het siert ze bij Marlux dat ze er ondanks de verstikkende dominantie van Van der Poel en Van Aert rotsvast in blijven geloven. Met dank aan de twee juiste stuurmannen: Danny De Bie en Mario De Clercq. Speciallekes. Veel hoor je ze niet, ze denken vooral aan wat er zit aan te komen: de kampioenschappen. 'Misschien maken we toch weer kans op een trui.' En terecht."

4

Piepkleine wereld

Honderdvijftig toptienposities waren in de vijftien gereden klassementswedstrijden te verdienen. Slechts 26 verschillende renners vulden die in. Een minipelotonnetje dus. Nog markanter: het internationale veldrijden is anno 2016 meer dan ooit een Belgisch-Nederlandse aangelegenheid. Eerste niet-Belg of niet-Nederlander is Walsleben uit Duitsland. Voorts lieten nog welgeteld één Fransman (Venturini), één Tsjech (Boros), een tweede Duitser (Meisen) en zowaar zelfs een Amerikaan (Hyde) zich opmerken.

Liboton: "Helaas. Leeft pakweg Francis Mourey nog? In Zwitserland ligt het volledig op zijn gat. Daar kiezen ze massaal voor het mountainbiken. Dus zal het buitenlandse vuurwerk toch vooral uit Franse en Tsjechische hoek moeten komen. Het talent is aanwezig, maar je moet met hen willen en kunnen werken. De lokroep van de weg kan geen rem zijn. Er valt meer te verdienen in het veld."