Direct naar artikelinhoud

Lander stort te pletter op Mars

De Europese Mars-lander Schiaparelli is wellicht te pletter geslagen op het zand van de rode planeet. Dat is het gevolg van een falend remsysteem.

Uit een eerste analyse van de data die de sonde tijdens de afdaling heeft verstuurd, blijkt dat de remparachute eerder dan verwacht is losgekoppeld. Ook de remraketten die Schiaparelli twee meter boven het Mars-oppervlak tot stilstand moesten brengen, hebben te kort gewerkt. Hierdoor heeft de lander mogelijk vanaf twee kilometer hoogte een vrije val gemaakt.

Wat er precies is gebeurd, is volgens ESA nog niet duidelijk. Het hitteschild dat de lander beschermt tijdens het binnendringen van de ijle atmosfeer, heeft zich goed gehouden. Pas in de laatste 50 seconden van de zes minuten durende landingsprocedure ging het mis. De remraketten die ruim 30 seconden moesten vuren, stopten al na enkele seconden. Nadat de motoren werden uitgeschakeld, bleef Schiaparelli nog 19 seconden data doorsturen, waarschijnlijk terwijl het vaartuig richting mars suisde. Daarna werd het stil.

ESA zelf wilde gisteren niet zeggen dat de lander verloren is gegaan. Dieper onderzoek in de 600 megabyte aan data die Schiaparelli woensdagmiddag als laatste levensteken heeft doorgestuurd, moet uitsluitsel geven.

De mislukking is een smet op ESA's blazoen. Wel is met succes een satelliet in een baan om Mars gebracht die gaat speuren naar sporen van gassen die wijzen op leven. Deze Trace Gas Orbiter werkt vlekkeloos.