Direct naar artikelinhoud

Open Vld wil fietspad van de toekomst

Fietspaden die 's nachts oplichten dankzij zonne-energie van overdag? Of paden met verlichting die de fietser volgt? Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq (Open Vld) ijvert voor de fietsinfrastructuur van de toekomst.

De Clercq vraagt aan minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) om meer ambitie. "Vlaanderen investeert elk jaar zowat 100 miljoen euro in de (her)aanleg van fietspaden. Door de toenemende populariteit van de fiets voor woon-werkverkeer is dat broodnodig", zegt De Clercq. De kwaliteit van de fietspaden laat volgens Open Vld nog te vaak te wensen over. "Betonplaten zijn relicten van de jaren 70, maar worden ook vandaag nog gebruikt bij de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur."

De Clercq vraagt Weyts extra te investeren in de kwaliteit van fietspaden. "In het buitenland wordt volop geëxperimenteerd met fietspaden. Vlaanderen ziet inzake deze nieuwe technologieën de Europese kopgroep jammer genoeg ver voor zich uitrijden."

"We zetten wel degelijk proefprojecten op poten", countert woordvoerder Devoldere. "Het gaat dan bij om dynamische ledverlichting langs fietspaden, lichtgevende wegmarkeringen aan fietsoversteekplaatsen of waterdoorlatende bestrating die fietsinfrastructuur veiliger maakt bij regenweer."