Direct naar artikelinhoud

Versnelling hoger in strijd tegen fraude

De regering voert de strijd tegen sociale fraude op: de inspectie controleert bedrijven voortaan dag en nacht op zwartwerk en sociale dumping. Zo moet 10 procent van de controles in de bouwsector na 18 uur of in het weekend gebeuren.

Vorig jaar bracht de strijd tegen sociale fraude 200 miljoen euro op. Een record. In de bouw kwamen er 2.000 Belgische jobs bij en er werkten 7.000 minder buitenlanders op Belgische werven. Een teken, zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld), dat malafide bedrijven op hun tellen beginnen te passen. Er kwamen 5.000 extra vacatures voor vrachtwagenchauffeurs in België. Mooie resultaten, maar sociale fraude blijft een probleem. En dus voert de regering de strijd nog op.

Staatssecretaris De Backer pakt uit met een actieplan met vijftig maatregelen, dat vlak voor de paasvakantie groen licht kreeg van de ministerraad. Heel wat maatregelen zijn al bekend, maar nieuw zijn de controles na de kantooruren. Vandaag gebeuren de controles op sociale fraude zo goed als altijd op weekdagen tussen 9 en 18 uur.

"Maar transportbedrijven stoppen niet met rijden na 18 uur en in het weekend. Bouwbedrijven met een deadline werken soms ook langer door en de horeca komt pas tot leven vanaf 18 uur en in het weekend. Daarom moest er iets veranderen. In de horeca zullen er controles tot na middernacht plaatsvinden, in de strijd tegen mensenhandel zullen we die zelfs de klok rond voeren en controleren we dag en nacht", legt De Backer uit.

Telefonische tolken

Voor de bouwsector moet 10 procent van de 2.400 controles dit jaar na 18 uur en in het weekend worden uitgevoerd. Tegelijk gaan de inspectiediensten gerichter te werk door gegevens te combineren en uit te wisselen. "Het gevolg is dat dit jaar 1.000 extra gemeenschappelijke controles zullen plaatsvinden." De liberaal benadrukt dat sociale fraude niet alleen wordt opgespoord, maar ook zal worden bestraft.

Bij controles op bijvoorbeeld goedkopere arbeid uit het buitenland botst de sociale inspecteur ook vaak op een taalprobleem. Buitenlanders op de werf spreken alleen hun moedertaal, wat communiceren moeilijk maakt. Er wordt dan beroep gedaan op een beëdigde tolk, maar dat is een complexe procedure. "Soms weet je op voorhand dat er bijvoorbeeld Polen op de werf aanwezig zullen zijn en neem je een Poolse tolk mee voor de controle. Maar eenmaal ter plaatse zijn er dan ook Bulgaren aanwezig die geen andere taal machtig zijn, en daar heb je geen tolk voor meegenomen. Het is weinig efficiënt."

Dus start De Backer een proefproject op waarvoor hij de mosterd in Nederland heeft gehaald: tolken telefonisch inzetten. "Dit bespaart tijd en is bijzonder nuttig bij eerste contacten en het inschatten van een situatie, zeker langs de weg of op de werf. Bij een positieve evaluatie van het proefproject breiden we het systeem uit."

Via energiefacturen

Nog dit jaar komt er een proefproject waarbij domiciliefraude wordt opgespeurd via de energie- en waterfactuur. Als dat verbruik opvallend hoog of laag blijkt te zijn - minstens 80 procent afwijken van het gemiddelde - en de bewoner ontvangt een uitkering, dan gaan er knipperlichten branden bij de sociale overheidsdiensten.

De Backer beroept zich zoals bekend ook op apps in de strijd tegen sociale dumping en zwartwerk. De app 'correcte werknemer', waarbij Belgische aannemers kunnen zien of buitenlandse aannemers of werkkrachten met alles in orde zijn, is al klaar. De app die overuren van het personeel moet registreren, wordt dit jaar nog ontwikkeld.