Direct naar artikelinhoud

Volgende maand verkoop ik mijn zaak

Lieven Van Hemelrijck geeft er de brui aan, na 21 jaar. Volgende maand zet de rozenteler zijn zaak te koop. ‘Ik verkoop mijn rozen onder de kostprijs en ik krijg van de bank geen lening, waardoor ik niet efficiënter kan produceren.’

“Gezonde concurrentie, daar kun je niets op tegen hebben”, vertelt Lieven Van Hemelrijck van het middelgrote bedrijf Rozenkwekerij Van Hemelrijck uit Asse. Hij kweekt witte rozen, avalanche en eskimo. “Maar in Kenia betalen ze arbeiders op rozenplantages amper een dollar per dag, daar kan ik niet tegenop. Bovendien schijnt de zon er gratis, terwijl ik me blauw betaal aan energiekosten. Jaarlijks betaal ik 125.000 euro aan energie, als het weer meezit tenminste. Afgelopen winter was dat 700 euro per dag, 100 dagen lang. Reken maar uit.”

Rozen kweken kost Van Hemelrijck vandaag meer dan het opbrengt. “Deze ochtend heb ik op de veiling 8 cent gekregen per roos van 80 centimeter, terwijl elk exemplaar me 20 tot 25 cent kost. Maar ja, de winkels moeten ook hun bloemen kwijtraken en mensen hebben vandaag geen geld meer voor rozen. Komt daar nog eens de milieuwetgeving bij. In 2013 worden weer nieuwe vergunningen met nieuwe regels uitgevaardigd. Al jaren vragen we om toch enkele jaren te krijgen om telkens de omschakeling naar de nieuwe wetgeving te maken, maar voorlopig zonder succes.”

“Ik wilde investeren in een installatie voor palmolie, om van mijn geldverslindende dieselmotor af te raken. 300.000 euro had ik nodig, maar de bank heeft mijn aanvraag voor een lening geweigerd. Ook de bankensector heeft moeilijke jaren achter de rug en staat tegenwoordig weigerachtig tegenover sectoren die het niet al te best doen. Dat wringt wel. Zij hebben miljarden euro’s steun gekregen van de overheid, maar dat geld raakt niet bij de ondernemers.”

Zonder die omschakeling naar palmolie ziet Van Hemelrijck het niet zitten om zijn kwekerij open te houden en dus heeft hij de knoop doorgehakt. Zijn zaak staat al op Immoweb. “Na 21 jaar heb ik besloten ermee te stoppen. Dit is niet bepaald het einde dat ik jaren geleden in gedachten had, maar veel alternatieven heb ik niet. Pasen doe ik nog mee, moederdag en secretaressedag ook. Maar in september is het gedaan.” (LB)