Direct naar artikelinhoud

Syriëverwerpt vredes-voorstel Arabische Liga

Syrië heeft resoluut het plan verworpen van de Arabische Liga om een einde te maken aan het geweld. Damascus noemde het plan, dat voorziet in een machts-overdracht van president Assad, een 'flagrante inmenging in de interne aangelegenheden'.

Het staatspersbureau SANA liet een regeringsfunctionaris aan het woord die de machtsoverdracht omschreef als "een complot tegen Syrië". De harde en snelle reactie van Damascus is een tegenslag voor de Arabische Liga die probeert een bloedige escalatie van het geweld te voorkomen.

De Arabische ministers van Buiten-landse Zaken riepen zondag in Caïro Syrië op binnen twee weken een eenheidsregering te vormen waar ook de oppositie deel van uitmaakt. President Assad zou zijn bevoegdheden moeten overdragen aan zijn vicepresident. Een persoon die de steun van beide partijen geniet, zou deze interimregering moeten gaan leiden. De eenheidsregering moet parlements- en presidentsverkiezingen organiseren die onder Arabisch en internationaal toezicht moeten plaatsvinden. De EU sprak maandag zijn steun uit voor het plan.

Ook werd besloten tot nieuwe sancties tegen Syrische bedrijven en personen.

Een deel van de Syrische oppositie hekelde maandag echter het voorstel. Volgens de Syrische Nationale Raad gaat het niet ver genoeg en zou Assad direct moeten aftreden. Een andere groep, de NCD, noemde het voorstel daarentegen "een verregaande stap". De Liga laat volgens de NCD hiermee zien dat ze het conflict "serieuzer" probeert op te lossen.

Het hoofd van de waarnemersmissie van de Liga haalde maandag fel uit naar critici die menen dat de waarnemers er niet in zijn geslaagd het geweld te stoppen. Volgens de Soedanese generaal Mohammed Ahmed al-Dabi was het doel van de missie niet om het geweld te stoppen, maar om toe te zien op de implementatie van het vredesplan van de Liga.

De Liga verlengde zondag de missie met een maand. Al-Dabi, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, verdedigde de missie. Sinds de waarnemers arriveerden, is het geweld volgens hem verminderd en werden gevangenen vrijgelaten.

Damascus kreeg maandag een belangrijke steun in de rug van Rusland. Moskou wil een contract sluiten met de regering-Assad voor de levering van 36 militaire trainingsvliegtuigen. Dat meldde de zakenkrant Kommersant, met de levering is 426 miljoen euro gemoeid. Rusland gaat hiermee in tegen internationale pogingen om de druk op Assad op te voeren.