Direct naar artikelinhoud

CERN zoekt vrijwilligers om godsdeeltje te vinden

Het CERN, de Europese Raad voor Kernonderzoek, heeft een project gelanceerd waarbij vrijwilligers kunnen helpen in de zoektocht naar 'Higgs-boson', een voorspeld maar nog nooit waargenomen deeltje dat moet bestaan om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken.

Met het LHC@home2-project wil het Cern een beroep doen op de reserveruimte van computers en laptops van particulieren. Het laat toe de gargantueske taak van het simuleren van botsingen te splitsen. De resultaten gaan dan terug naar het CERN om door wetenschappers vergeleken te worden.

"Door het vergelijken van discrepanties tussen de simulaties en de data kunnen we zoeken naar verschillen tussen de gangbare theorieën en het universum", staat te lezen op de LHC@Home2-site. "Uiteindelijk zou een dergelijk verschil kunnen leiden naar de ontdekking van nieuwe fenomenen, die verband kunnen houden met nieuwe fundamentele principes van de natuur."

Bij de nog te ontdekken fenomeen is het Higgs-boson, in het Engels ook wel the god particle genoemd, het meest in het oog springende. De Higgs-bosonen zijn dragers van het Higgsveld, dat in het hele universum aanwezig zou zijn. Ze zouden alle andere deeltjes massa geven.

Inschrijven voor het project kan op http://lhcathome.web.cern.ch/LHCathome