Direct naar artikelinhoud

Regeringswoordvoerder: ‘Tokio moet kernpolitiek herzien’

Voor het eerst geeft de Japanse regeringswoordvoerder, die het publiek steevast in een blauw jasje toespreekt, zijn visie op de kernramp. Japan moet zijn kernpolitiek volledig herzien, zegt Yukio Edano.

“Ik denk eraan om nu mijn blauwe jasje om te ruilen voor een gewoon pak”, zegt Edano in een interview. De man die het ene alarmerende bericht na het andere wereldkundig moest maken, geeft daarmee aan dat het land niet meer in de hoogste staat van nood verkeert. Edano droeg het jasje van de hulpverleners om te benadrukken dat het land in crisis was en om zijn steun aan de reddingswerkers te tonen.

Niet dat de regeringswoordvoerder optimistisch is. De vraag of hij er zeker van is dat alle problemen opgelost kunnen worden, weigert Edano positief te beantwoorden. Arbeiders op de kerncentrale van Fukushima 1 racen nog steeds tegen de klok om de verwoeste reactoren te koelen en te vermijden dat nog meer radioactiviteit vrijkomt. “Zelfs als we de problemen die zich nu voordoen het hoofd bieden, dan is dat nog geen bevredigende oplossing omdat velen al enorme schade opliepen”, zegt Edano.

Vandaag is de prioriteit gezondheidsproblemen voor de bevolking vermijden. “Ik geloof oprecht dat we voldoende mogelijkheden hebben om dat te doen”, zegt Edano.

Japan is nu ook meer in staat en bereid om buitenlandse hulp te vragen. Tot nu toe luidde de kritiek dat zulks, uit een misplaatst nationalisme, veel te weinig gebeurde. “We hebben een structuur opgezet waarmee we de kennis van experts in Japan en in de rest van de wereld kunnen inzetten.” De VS en Frankrijk stuurden al hoogtechnologisch materiaal en experts. Edano: “Als we die hulp goed inzetten, kunnen we slagen.”

Edano geeft toe dat de communicatie tussen overheid, beheerder Tepco en de centrale zelf nog niet altijd voldoet. Maar de premier riep de betrokkenen op het matje en heeft een medewerker als liaison aangesteld. De kosten van de ramp schat Edano op honderd miljard dollar. Hoe dan ook zal Japan zijn kernpolitiek “helemaal moeten herzien zodra de afwikkeling van deze ramp volledig duidelijk is”, besluit hij.